Rolníci posunuli start kontrol v řetězcích na první dekádu října

30.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Agrární komora posunula zahájení vlastních kontrol potravin v obchodních řetězcích na první dekádu října proti původně plánovanému konci září. Zemědělci se totiž dohodli na spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a před startem akce se má uskutečnit ještě setkání jejich kontrolních týmů s odborníky inspekce. Řekl to prezident AK Jan Veleba.

Místo kontrolních nákupů se týmy komory omezí na podněty inspekci ohledně případných zjištěných pochybení obchodníků. "Problém se ukázal v tom, že kontrolní nákupy by k ničemu nebyly, protože když někdo nakoupí vadné zboží a donese ho inspektorům, tak oni s tím nemohou nic udělat. Tam je rozhodující úřední odběr toho zboží, který se musí udělat v obchodě," uvedl Veleba.

Komora plánuje, že v každém kraji bude mít jednu kontrolní skupinu. Tyto týmy pak budou namátkově prověřovat především masné a mléčné výrobky podléhající rychlé zkáze. Zaměří se na kvalitu potravin, trvanlivost, ale především na správné značení. Kontroly se mají týkat potravin bez ohledu na zemi původu.

"Chceme tím zvýšit četnost kontrol obchodních řetězců, protože si myslíme, že i přes řadu závažných průšvihů v minulosti neudělaly dostatečná nápravná opatření," vysvětlil dříve důvody celé akce Veleba. V listopadu podle něj naváže letáková kampaň komory pod heslem České potraviny jsou zdravější.

Obchodníci již dříve dali najevo, že se kontrol Agrární komory neobávají. "Máme důkladně propracovaný vlastní systém kontrol od výroby, přes distribuci až po vystavení zboží v obchodě. Zároveň několikrát za den provádíme v našich prodejnách nezávislé testy zaměřené na kvalitu zboží," řekla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Agrární komora se na obchodní řetězce nezaměřuje poprvé. V červnu uspořádala sérii protestů například před několika obchodními domy Interspar, kde protestovala proti omezení nákupu masa od domácích producentů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK