V čerpání prostředků z EU zaostáváme

22.10.2007 | , Finance.cz
EU


Česká republika vstoupila v roce 2004 do Evropské unie. Toto členství nám mino jiné umožňuje čerpat peníze z fondů EU. Možnost tedy máme, ale využíváme ji dostatečně?

V rámci programovacího období 2007 - 2013  se České republice nabízí možnost čerpat z fondů EU přes 26,5 mld. euro, což je přibližně 750 mld. Kč. Pro úspěšné čerpání musí náš stát přidat navíc přibližně 133 mld. Kč z národních zdrojů, protože Evropská unie financuje maximálně 85 % z výdajů na jednotlivé projekty.

V rámci nového programovacího období  má Česká republika v rámci Národního strategického referenčního rámce připraveno celkem 24 operačních programů, na základě kterých by  mohla výše uvedenou částku z fondů EU získat a čerpat prostředky na různé oblasti v rámci tří nových cílů politiky soudržnosti Evropské unie (Konvergence, Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost a Evropská územní spolupráce).  Výčet všech operačních programů by byl dlouhý. Přehled všech programů, včetně rozdělení finančních zdrojů naleznete na stránce Podpora z EU.


Získat peníze není snadné


Jak se ukazuje, získání těchto finančních prostředků není nikterak jednoduché. Vláda České republiky přijala na základě definovaných cílů a priorit 24 operačních programů, ale to bohužel nestačí. Tyto operační programy je třeba na úrovni jednotlivých ministerstev připravit a zaslat na schválení do Bruselu. Podíváme-li se do kalendáře, během prvních devíti měsíců letošního roku, se České republice nepodařilo s Evropskou komisí podepsat ani jediný z navržených a zaslaných (17) operačních programů. Zlom nastel teprve minulý týden, kdy byly v úterý podepsány první tři operační programy - Lidské zdroje a zaměstnanost, Vzdělání pro konkurenceschopnost a Praha adaptabilita. Česko díky nim bude mít možnost podpořit oblast lidských zdrojů a v rámci těchto tří programů získat až 150 mld. Kč. 

Řídicími orgány pro čerpání prostředků jsou česká ministerstva, která jsou povinna ke každému programu vypracovat podrobný metodologický materiál (příručku pro žadatele o pomoc z fondů EU) a specifikovat konkrétní podmínky a požadavky projektové žádosti v rámci daného operačního programu. Pokud chtějí čeští podnikatelé některý z těchto programů využít, musí nejprve zpracovat podnikatelský projekt a podat si projektovou žádost. 
První tři programy jsou tedy schváleny a zájemci o prostředky, které lze  v rámci těchto programů čerpat, musí podat své žádosti na příslušná ministerstva. Žádosti bude čekat schvalování. A i když je možné v rámci tří schválených operačních programů ještě letos vyčerpat kolem dvou miliard korun, čerpat lze tedy téměř okamžitě, bude záležet na průběhu schvalování projektů.


Jak si stojíme v porovnání s okolními zeměmi


Vládou schváleno 24 programů, z toho 17 programů zaslaných do Bruselu a jen tři schváleny. To je naše statistika. Již na první pohled je zřejmé, že asi neprobíhá vše tak jak by mělo. Některé země mají již schváleny všechny své programy a České republice se podařilo minulý týden podepsat první tři. To určitě není dobrá vizitka našich ministerstev. Ale podívejme se, jak jsou na tom se schvalováním operačních programů některé další státy.  Maďarko má již schváleno všech 15 operačních programů, Polákům už chybí jen málo pro dokončení schválení všech 21 programů. Slováci, kteří mají připraveno 11 programů mají schváleny celkem čtyři programy.


Co bude dál?


Schválení prvních tří programů je zlom. České úřady nyní posílají do Bruselu aktualizované a opravené verze operačních programů. Budeme-li velkými optimisty měly by být další operační programy schváleny na přelomu listopadu a prosince. Pokud se tak ovšem nestane bude jejich schvalování posunuto až na příští rok. Nezbývá než doufat, že úřady věnovaly přípravě programů  dostatečnou pozornost a programy boudou Bruselem schváleny.
Je škoda nevyužít nabízené prostředky. Dobrých projektů, kterým by peníze z fondů EU pomohly, se najde určitě dost.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát