PwC: Do střední Evropy se přesune výroba aut za šest mld. USD

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Do střední a východní Evropy se do roku 2014 přesune automobilová výroba v hodnotě šesti miliard dolarů. Velká část investic jak do finální výroby, tak dodavatelského sektoru skončí zřejmě v České republice, Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku, přičemž většina vozů bude vyrobena v Česku a na Slovensku. Uvádí to ve své studii analytická firma PricewaterhouseCoopers.

"V ČR dojde k výraznému zvýšení výrobních kapacit především prostřednictvím nošovické továrny Hyundai, kde by plánovaný výrobní kapacita měla dosáhnout až 300.000 vozidel ročně, avšak pozitivem bude rovněž plánované rozšíření výrobních provozů Škoda ve Vrchlabí a Kvasinách," uvedl Marek Romancov z PricewaterhouseCoopers Česká republika.

Produkce aut v EU by se měla do roku 2014 zvýšit o 2,7 milionu vozů na 20,3 milionu. Tento nárůst je podle PwC částečně dán rostoucí poptávkou nových členských zemí EU, která může přispět k nárůstu výroby o 1,5 milionu vozů. Značnou roli sehrají i růst exportu, stejně jako pokračující zájem Evropanů o kvalitní značky.

Zvýšení produkce osobních automobilů v zemích Evropské unie je zapříčiněno oživením tradičních automobilových značek a výroby v některých zemích se zavedenou automobilovou produkcí. V Německu by do roku 2014 měla výroba stoupnout o více než 900.000 vozů, což je nejvíce ze všech zemí EU. Ve druhém nejrychleji rostoucím státě, na Slovensku, vzroste výroba o 500.000 vozů.

Celosvětově vzroste do roku 2014 výroba osobních automobilů o 19 procent a dosáhne 78 milionů vozů ročně. Nejvíce se na růstu budou podílet Čína, Indie a jiné rozvíjející se země, na vyspělé trhy připadne třetina růstu. Vyspělým zemím se v následujících sedmi letech podaří snižovat nadbytečné výrobní kapacity. Očekává se, že výrobci působící v Evropské unii zefektivní využití svých závodů do roku 2014 o sedm procent a severoameričtí výrobci o pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK