Klientům Union banky a Plzeňské banky se peníze už asi nevrátí

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Klientům bývalé Union banky a Plzeňské banky se už asi jejich vklady nevrátí, tak jako klientům jiných finančních ústavů, které zkrachovaly. Senát na návrh ODS zamítl senátorský návrh zákona, který měl výplatu většiny vkladů umožnit. Autorka předlohy Soňa Paukrtová (za Stranu pro otevřenou společnost) prý výsledek trochu očekávala.

Zamítnutí zdůvodnil nový předseda senátorů ODS Jiří Stříteský tím, že zamýšlené odstranění nerovností mezi klienty bank může v budoucnu vyrovnat nerovnosti jiné. "Jakékoli zpětné zasahování do procesu odškodňování, a to pouze určité skupině klientů zkrachovalých bank, není systémové a může vyvolat určitou nespokojenost," uvedl Stříteský.

Paukrtová navrhovala, aby se odškodnění týkalo pouze fyzických osob, nikoli firem, které navíc většinou své pohledávky prodaly. Klienti podle senátorky měli získat nárok na výplatu dodatečné náhrady ve výši 90 procent všech pohledávek z vkladů, a to až do čtyř milionů korun. Stát by tak kvůli odškodnění vyplatil zhruba 950 milionů korun, uvedla Paukrtová.

Senátorka marně navrhovala schvalování předlohy odložit tak, aby do ní mohla zařadit i vytýkanou absenci odškodnění právnických osob. Připomněla také, že podobné odškodnění klientů obou bank už obě komory parlamentu jednou schválil v rámci novely, kterou však v únoru zrušil Ústavní soud zrušil kvůli nestandardnímu způsobu přijetí ve sněmovně. Byla přidána k nesouvisejícímu zákonu o Fondu národního majetku.

V případě Plzeňské banky mělo mít nárok na odškodnění 15 vkladatelů z celkového počtu 1875, v případě Union banky 1777 klientů. Podle senátorky měli mít stejné postavení jako vkladatelé dříve zkrachovalých bank, například Universal banky, Pragobanky nebo Moravia banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK