Soud zrušil rozhodnutí správce Jukosu o nizozemském majetku firmy

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 31. října (ČTK) - Nizozemský soud zrušil všechna rozhodnutí dočasného správce ruského ropného koncernu Jukos, která se jakkoli týkala nizozemských aktiv podniku. Soud uvedl, že Eduard Rebgun na to neměl právo a že se všechny jeho kroky musejí vrátit zpět. Správce přitom vyměnil management divize Jukos Finance BV a dal všechna její aktiva za dvě miliardy dolarů do prodeje. Týká se to i slovenského operátora ropovodů Transpetrol.

Rusko v srpnu oznámilo, že prodalo aktiva společnosti Yukos Finance BV včetně 49 procent Transpetrolu. Nizozemská divize měla navíc v hotovosti zhruba 1,5 miliardy dolarů.

"Ruský bankrot Jukosu nebyl v souladu s nizozemskými právními principy," uvedl soud. Dodává, že nemůže právně uznat ruský bankrot koncernu ani Rebguna jako jeho správce, napsala agentura Reuters.

49 procent Transpetrolu získala v polovině srpna ruská těžební skupina Rosněfť, v níž má významné slovo Kreml. Transpetrol je klíčovým spojovacím článkem při dodávkách ropy z Ruska do zemí střední Evropy a o podíl Jukosu v něm měla eminentní zájem slovenská vláda.

Jukos byl přitom ještě před lety největším producentem ropy v Rusku. Jeho hlavní akcionář Michail Chodorkovskij již byl odsouzen za zpronevěru a daňové úniky na osm let a odpykává si je v pracovním táboře na Sibiři.

Chodorkovskij sám říká, že je obětí kampaně Kremlu, který ho trestá za politické ambice. Prokuratura k tomu v únoru vznesla další obvinění, podle nějž bývalý magnát a jeho kolega vyprali více než 23 miliard dolarů. Odsouzeni byli i další manažeři Jukosu.

Jukos vyhlásil bankrot loni v srpnu kvůli vysokým daňovým nedoplatkům, které mu vyměřil finanční úřad. Kreml vždy odmítal, že by zákroky úřadů proti Jukosu měly politickou motivaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK