Na pražské burze nejvíce ztrácely akcie Zentivy

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Pražská burza zakončila říjen druhým poklesem za sebou. Z jednotlivých akcií znovu nejvíce oslabovaly akcie farmaceutické společnosti Zentiva, které přišly o 3,8 procenta na 997,6 koruny. Hlavní index akcií PX ztratil 0,27 procenta na 1908,3 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Akcie Zentivy se tak za poslední dva dny zřítily o více než 15 procent a vrátily se na ceny z konce června loňského roku. Důvodem prodejů podle makléřů zůstala nečekaná zpráva Zentivy, která v pondělí večer oznámila, že její čistý zisk za devět měsíců meziročně klesne o více než 30 procent. Podobné varování vydala Zentiva i před zveřejněním pololetních ukazatelů hospodaření.

Jako první z analytiků reagovali na úpravu očekávaného zisku Zentivy zástupci společnosti Deutsche Bank, kteří snížili cílovou cenu akcií Zentivy na 950 korun z předešlých 1600 korun, což byla jedna z největších hodnot na trhu. Snížení cílové ceny akcií Zentivy naznačili i další odborníci. Cílové ceny pomáhají investorům při rozhodování.

Další sestup pak postihl i kvůli poklesu cen elektřiny na burzách a vybírání zisků akcie energetické skupiny ČEZ, jejichž ztráta činila 1,18 procenta na 1344 korun. Rekordní cenu neudržely akcie mediální skupiny CME a sestoupily o 1,72 procenta na 2175 korun.

Kupci naopak vyhledávali zejména akcie operátora Telefónica O2 a výsledkem byl vzestup o 1,89 procenta na 576,5 koruny. Oznámení developerské firmy ECM o koupi pozemku v Polsku, prvním projektu u našich severních sousedů, pak povzbudil akcie ECM k růstu o 0,97 procenta na 1563 korun.

Celkové obchody s akciemi nezopakovaly úterní hektický den, ale objemem převyšujícím 4,3 miliardy korun zůstaly nad letošním průměrem.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,338 miliardy Kč

- dluhopisy 0,558 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 1,4 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK