Mlékařské družstvo Jih stáhne výpověď na dodávky pro Madetu

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 31. října (ČTK) - Mlékařské a hospodářské družstvo Jih stáhne výpověď na dodávky asi 40 procent mléka pro jihočeskou Madetu. Řekl to místopředseda družstva Zdeněk Houška. Šéf a majitel mlékárny Milan Teplý se s producentem dohodl, že za říjen zaplatí požadovaných 9,80 koruny za litr suroviny. Mlékárna původně nabízela o 30 haléřů méně. Smlouvu družstvo vypovědělo minulý týden právě kvůli nízké výkupní ceně.

"Je to uzavření smíru pro měsíc říjen. V oblasti měsíce listopadu a prosince budeme dále vyjednávat," uvedl Houška. Družstvo dodává Madetě okolo 600.000 litrů mléka denně. Celkově firma zpracovává asi 1,5 milionu litrů denně.

Madetě hrozilo, že pokud se s družstvem na ceně nedomluví, přijde od konce března o jeho dodávky. V krajním případě by to znamenalo uzavření dvou z osmi závodů a propuštění asi 180 lidí. Koncern zaměstnává zhruba 2000 pracovníků. Firma má pobočky v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Krumlově, Plané nad Lužnicí, Strakonicích, Pelhřimově, Prachaticích a Řípci.

Šéf Madety dnes zopakoval, že družstvo dostane nejvyšší cenu v republice. Mlékárna prý platí zhruba o korunu více za litr mléka než ostatní mlékárny.

"Já nemám jinou variantu než tu cenu zaplatit, protože by mi to mléko odešlo. Nebylo řečeno, že by v dalších měsících neudělali stejné záležitosti ve výpovědi. Tohle beru jako poslední ústupek z mé strany. Jsem ochoten jednat o vývoji ceny mléka, ale ne formou stahování a zpět vzetí," řekl Teplý. Potvrdil, že se bude dál jednat. Obě strany se mají sejít příští středu.

Sdružení 212 dodavatelů mléka z jihu Čech se chce přitom co nejvíce přiblížit psychologické hranici deseti korun za litr. Argumentuje o více než korunu vyššími cenami, za které prodává do Německa zhruba třetinu své produkce. S jakým požadavkem na další měsíce zemědělci přijdou, nedokázal Houška říci.

"Cenový vývoj pořád běží. Evropa mimo České republiky velice značným způsobem cenově odjíždí. Předpokládáme, že cena za říjen bude přes 11 korun. Může se stát, že v listopadu to bude 11,50 či 12 korun. Říjnová cena z Bavorska je pro naše mlékařské družstvo na úrovni čtyřiceti a půl centu, to znamená 11,20 koruny," uvedl Houška.

Kromě Madety má potíže s dodavateli i druhý největší český výrobce - olomoucká mlékárna Olma. Její hlavní obchodní partner, zemědělský podnik ze Žichlínku, bude nově dodávat mléko závodu Danone v Polsku. Pro mlékárnu to bude znamenat výpadek asi 35.000 litrů mléka denně, což představuje více než čtyři procenta denního nákupu. Olma nakupuje zhruba 800.000 litrů mléka denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK