Někteří chovatelé budou asi moci brát léky přímo od distributorů

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Chovatelé jatečních zvířat a zvířat určených k produkci potravin zřejmě budou moci odebírat veterinární léčiva i přímo od distributorů. Nemuseli by je tedy tak jako dosud kupovat u veterinářů. Chovatel by ale od zvěrolékaře musel mít na léčivo vystavený předpis. Se změnou počítá návrh nového zákona o léčivech, který schválila sněmovna. Předlohu nyní posoudí Senát.

Proti tomu, aby chovatelé mohli lék koupit u distributora, protestovala v minulých týdnech veterinární komora. Prý by to ohrozilo zdravotní nezávadnost potravin. Parlamentní debata, která se odehrála již minulý týden, však potvrdila, že sporný požadavek má mezi poslanci i řadu zastánců. V dnešním hlasování nakonec nad druhým názorovým táborem početně mírně převážili. Spor přitom sněmovnu dělil i napříč stranami.

O změně v systému odebírání veterinárních léčiv se hlasovalo několikrát a ve hře bylo několik variant. Nakonec těsně uspěla až ta, která možnost odběru léků od distributora dává jen chovatelům jatečních zvířat a zvířat určených k produkci potravin.

Kriticky se k této novince vyjádřil již minulý týden například Přemysl Rabas ze Strany zelených. Podle něj by nakupování veterinárních léků u distributorů zvýšilo riziko, že do lidského potravního řetězce vstoupí další cizorodé látky. Někteří kritici také míní, že obcházení veterinárních lékařů a nákup medikamentů u distributorů by vedl k nadužívání antibiotik, a tím dalšímu poklesu jejich účinnosti.

Zastánci uvolnění výdeje léčiv naznačují, že veterinářům jde i o to, aby si udrželi dosavadní zisky z prodeje medikamentů. "Rozumím tomu, že každý si chce přijít na své. O tom to také je," uvedl již dříve předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Návrh na rozšíření prodeje i na distributory je podle něj dobrý a rizika popisovaná oponenty nepřináší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK