Americké akcie dopoledne před rozhodnutím o úrocích rostly

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. října (ČTK) - Akcie amerických korporací na newyorské Wall Street dopoledne rostly díky tomu, že finanční trhy dnes očekávají snížení úrokových sazeb ve Spojených státech. Čísla o americké ekonomice navíc ukázala, že hrubý domácí produkt USA ve třetím čtvrtletí rostl rychleji, než se předpokládalo.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil o 0,4 procenta na 13.845 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite v 17 hodin SEČ vzrostl na 2836,7 bodu se ziskem 0,7 procenta.

Nahoru šly akcie finančních společností včetně JPMorgan Chase a Goldman Sachs, protože jsou emise z odvětví citlivé na pohyb úroků. Emisi MasterCardu pomohl růst vyšší čtvrtletní výsledek hospodaření podniku. Index finančních společností agentury S&P pak vzrostl o 0,8 procenta.

"Trhem hýbe kombinace věcí," uvedl šéf investic společnosti Johnson Illington Advisors. "Očividně se obecně očekává, že Fed sníží úrok o čtvrt procentního bodu," citovala ho agentura Reuters. Hodnoty indexů jsou podle portálu Yahoo! Finance.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla tempem 3,9 procenta, což je nejvíce od začátku loňského roku. Znamená to mírné zrychlení proti druhému čtvrtletí, kdy růst činil 3,8 procenta, výsledek ale výrazně překonal odhady analytiků, kteří čekali, že ekonomika zpomalí růst na zhruba tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK