ČP stoupl koncem září zisk o miliardu na 6,8 miliardy Kč

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Česká pojišťovna vytvořila za tři čtvrtletí podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 6,8 miliardy Kč, což bylo o jednu miliardu korun více než ve stejném období loni. Na pojistném ČP vybrala přes 29,7 miliardy korun proti 30,1 miliardy koncem září 2006. Informoval o tom mluvčí největší domácí pojišťovny Václav Bálek.

Celkem pojišťovny vybraly podle údajů České asociace pojišťoven do konce září na pojistném 96,2 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o sedm procent.

"Vyšší zisk byl dosažen zejména díky pozitivním provozním výsledkům a jednorázovému výnosu z prodeje akciového podílu ČP v Československé obchodní bance," uvedl generální ředitel ČP Lard Friese. Zlepšený provozní výsledek podle něj pramení především z nižšího objemu v neživotního pojištění, upraveného zajistného programu či kontroly nákladů.

Předepsané pojistné neživotního pojištění dosáhlo 19,9 miliardy korun, což bylo o dvě procenta méně než v předchozím roce. Důvodem jsou prý především neustále klesající pojistné sazby v pojištění velkých rizik. Nejúspěšnější kategorií bylo tentokrát pojištění odpovědnosti občanů, které meziročně narostlo o 31 procent, a pojištění zemědělských plodin s růstem 16 procent. V životním pojištění činilo předepsané pojistné 9,8 miliardy korun, tedy stejně jako v předchozím roce.

Vlastní kapitál ČP k 30. září představoval 17,5 miliardy korun. Bilanční suma činila 120 miliard korun a technické rezervy 90,1 miliardy korun.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav. Její tržní podíl ke konci roku 2006 přesahoval 33 procent. Pojišťovna spravuje více než 10 milionů pojistných smluv. ČP má základní kapitál čtyři miliardy korun a je součástí mezinárodní finanční skupiny PPF. Ta spravuje aktiva za 240 miliard Kč a rozvíjí své obchodní aktivity v ČR, na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, v Bělorusku, na Kypru, ve Vietnamu a v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK