Prazdroj zdražil pivo o 6 pct, restaurace ho kopírují

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 31. října (ČTK) - Plzeňský Prazdroj zdražuje od čtvrtka pivo o šest procent. Cena půllitru Pilsner Urquellu vzroste o jednu korunu na 18,90 Kč. Desítka Gambrinus, nejprodávanější české pivo, zdraží o 70 haléřů na 12,20 koruny za půllitr. Lahvové druhy zdraží méně. Restaurace budou nárůsty kopírovat, některé zvednou ceny mírně více. ČTK to zjistila od distributorů piva a hostinských.

Pivaři naříkají, že je zdražení postihlo ve stejné době, kdy se zdražují základní potraviny, nafta i energie. Navíc Prazdroj ústy svých dealerů nevylučuje další zvýšení cen po Novém roce.

"Zdražil jsem shodně o korunu desítku i dvanáctku," řekl majitel plzeňské restaurace U Kardinála Michal Balda. Většina restaurací postupuje stejně. Řada navíc ceny zaokrouhlila, protože padesátihaléře od září 2008 končí. "Dvanáctku Gambrinus (její cena se zvedla o 70 haléřů na 14,50 Kč) jsme už zdražili o korunu, Pilsner Urquell o dvě, aby se srovnaly marže," řekl František Cypris z restaurace U Šenku.

Lahvový Pilsner Urquell bude od čtvrtka pivovar prodávat za 19,90 Kč, což je nárůst o korunu. Gambrinus, tedy výčepní světlé pivo, bude nově za 10,30 Kč, o 40 haléřů dražší. Nealkoholický Birell, jehož popularita roste, zdraží o 30 haléřů na půllitru. Lahvový i čepovaný bude nově stát 10,50 Kč.

Firma s padesátiprocentním podílem na českém trhu uvádí jako důvod zdražení výrazné nárůsty cen sladovnického ječmene a chmelu v celé Evropě. Cena tuny ječmene se blíží dvojnásobku loňské. Pokud nadále významněji porostou, což se děje, nevyloučil šéf Prazdroje Mike Short, další zvýšení cen v roce 2008. "Takovou eskalaci cen jako zažíváme letos, nepamatuji," řekl. Zdražení chystá i Budějovický Budvar. Další české pivovary zatím ne, ale do budoucna to nevylučují.

Chodovar, druhý největší výrobce v Plzeňském kraji, také ceny nezvyšuje. Pět hostinských minipivovarů, kterých je v Plzeňském kraji pět a vaří vlastní piva, také ne. "Dlouhodobě chci udržet v restauraci cenu naší desítky až čtrnáctky na 17 až 22,50 koruny za půllitr," řekl majitel stříbrského pivovaru U Rybiček David Ryba.

Prazdroj, který je plně ve vlastnictví druhého největšího uskupení pivovarů na světě SABMiller, naposledy zvýšil ceny, výhradně sudového piva, loni v listopadu. Cena Pilsner Urquellu vzrostla o 1,40 Kč na 17,90 Kč. Gambrinus z 10,90 na 11,50 koruny za půllitr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK