Sněmovna schválila novelu zákoníku práce

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Sněmovna schválila vládní novelu zákoníku práce, která má podle autorů odstranit největší chyby nynější úpravy a napomoci liberalizaci pracovního trhu. Nyní předlohu posoudí Senát.

V novele se nakonec neobjevilo sporné téma, o němž uvažoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). V rámci předlohy chtěl prodloužit řádnou pracovní dobu lékařů, což mělo řešit problémy s přesčasy v nemocnicích a záchranných službách. Nakonec ale nikdo nic takového nenavrhl.

Přesto některé návrhy změn k původní vládní předloze zazněly. Například KSČM se nelíbí, že by mladí lidé do 18 let mohli pracovat místo 30 až 40 hodin týdně. Chtěli, aby mladiství takto dlouho mohli pracovat jen dva měsíce v roce, třeba o prázdninách, zbývajících deset měsíců by platil třicetihodinový limit. Sněmovna ale návrhy KSČM neschválila, a komunisté tedy novelu nepodpořili, jak dnes avizovali na tiskové konferenci.

Nový zákoník loni těsně před volbami prosadila i přes prezidentovo veto ČSSD spolu s KSČM. ODS usilovala o odklad. Představitelé zaměstnavatelů s kodexem nesouhlasili, odbory ho naopak vyžadovaly.

Nynější úprava vychází z dohody tripartity a vyhýbá se paragrafům, které jsou předmětem politických sporů. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) již dříve uvedl, že novela umožní práci přesčas i zaměstnancům, kteří pečují o dítě mladší než jeden rok. Má rovněž nabídnout možnost pružněji upravovat příplatky za práci v noci a o víkendu. Návrh by měl také umožnit pružnější konta pracovní doby, jejichž rozvržení bude možné měnit během celého dohodnutého období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK