Spojené státy snížily úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. října (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta, aby předešla výraznému zpomalení růstu domácí ekonomiky. Ta se nyní potýká s útlumem na trhu s bydlením a obtížnějšími podmínkami pro získání úvěrů, píše agentura Reuters.

Analytici tento krok převážně očekávali navzdory dnešním příznivým údajům o hospodářském růstu ve třetím čtvrtletí. Fed snížil základní sazbu již minulý měsíc, a to o půl procentního bodu. Přikročil tak k její první redukci za čtyři roky.

"Dnešním velkým překvapením je stále zpráva o HDP," řekl analytik Joseph Trevisani ze společnosti FX Solutions. "Krok Fedu se očekával. Spekulace se nyní zaměřují na to, co Fed učiní příště," dodal.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že hrubý domácí produkt Spojených států se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 3,9 procenta, tedy nejvíce od začátku loňského roku. Analytici přitom očekávali, že hospodářský růst zpomalí na zhruba tři procenta z 3,8 procenta ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK