MfD: ČSA příští rok plánují nové přímé linky na východ

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - České aerolinie chystají příští rok rozšíření svých linek na východ. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Od letního letového řádu chtějí Prahu přímo spojit například s kazašským Almaty, gruzínským Tbilisi, ruským Rostovem na Donu nebo syrským Damaškem.

"Linky směrem na východ patří k našim nejlepším a vidíme tam další potenciál růstu," řekl deníku viceprezident pro prodej Petr Řehák. ČSA už mají nové linky v letových řádech, musí ještě projít obvyklým schvalováním leteckých organizací.

Do nových destinací budou ČSA přepravovat cestující novými Airbusy 319 většinou dvakrát až třikrát týdně. "V návaznosti na naše výsledky získáváme odvahu se nejen zachraňovat, ale i expandovat s novými linkami," dodal Řehák.

V letošním pololetí České aerolinie hospodařily se ztrátou po zdanění 175 milionů korun, což bylo meziroční zlepšení o 77 procent. Do černých čísel chce vedení firmu dostat už letos, počítá s mírným výdělkem 42 milionů korun.

Největším akcionářem aerolinií je stát, který kontroluje přes 91 procent akcií. Do budoucna čeká společnost privatizace, o jejímž způsobu má být jasno koncem roku 2008. Zájem o ČSA projevilo v poslední době například Rusko. Není ale jasné, zda by v roli kupujícího byla společnost Aeroflot, nebo někdo jiný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK