Americké akcie ve středu vzrostly díky nižším úrokům

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Akcie amerických korporací ve středu vzrostly díky tomu, že centrální banka Fed snížila základní úrokovou míru, jak se očekávalo. Kladně na trhu zapůsobily i překvapivě příznivé údaje o růstu ekonomiky a komentář Fedu k celkové ekonomické situaci. Podle Fedu se na úvěrovém trhu zmírnilo napětí.

Index Dow Jones posílil o 137,54 bodu na 13.930,01 bodu, tedy o rovné procento. Hlavní index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 1,51 procenta na 2859,12 bodu, když si připsal 42,41 bodu. Během dne přitom Nasdaq dosáhl 2861,51 bodu, nejvyšší úrovně za téměř sedm let.

Vzestup cen zlata a ropy pomohl nahoru akciím těžebních společností a energetikám. Na trhu s emisemi výrobců vyspělých technologií se projevil kladně například zájem o akcie internetového gigantu Google. Jeho emise se dostala prvně nad hranici 700 dolarů díky zprávám, že se chystá vstoupit na trh telekomunikačních služeb.

Akcie na začátku obchodování klesly. Nahoru se pak vydaly poté, co Fed snížil základní úrok o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta, jak se očekávalo. Fed sice nenaznačil, že by další snížení sazeb bylo jisté, ekonomy ale uklidnila čísla o hospodářském růstu USA.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla tempem 3,9 procenta, což je nejvíce od začátku loňského roku. Znamená to mírné zrychlení proti druhému čtvrtletí, kdy růst činil 3,8 procenta, výsledek ale výrazně překonal odhady analytiků, kteří čekali zpomalení hospodářského růstu.

Dolar klesl po rozhodnutí Fedu na nové minimum vůči jednotné evropské měně, a euro se tak prvně dostalo nad psychologicky významnou hranici 1,45 dolaru. Jeho kurz dosáhl maxima na 1,4504 USD, poté se ale vrátil na 1,4466 USD a proti předchozímu dni posílil o 0,2 procenta. Od začátku roku euro vůči dolaru stouplo téměř o deset procent.

Kurz evropské měny rostl napříč trhem vůči ostatním měnám, k japonskému jenu stoupl o procento na 167,29 JPY. Vůči jenu ale posílil i dolar, a to o polovinu procenta na 115,22 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK