Cena ropy pokračuje v růstu na nová maxima, překročila 96 dolarů

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 1. listopadu (ČTK) - Cena americké ropy pokračuje v růstu na nová rekordní maxima. Poprvé tak překročila hranici 96 dolarů za barel. Ve středu cena vyskočila o pět procent po zprávě o překvapivém poklesu zásob ropy ve Spojených státech.

Kolem 8:40 SEČ se cena americké lehké ropy zvýšila o 86 centů na 95,39 dolaru. Předtím se vyšplhala až na rekordních 96,24 dolaru. Severomořská ropa Brent podražila o dolar na rekordních 91,63 dolaru, napsala agentura Reuters.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 3,9 milionu barelů na 312,7 milionu. Analytici přitom očekávali nárůst o 600.000 barelů. Zásoby benzinu však stouply o 1,3 milionu barelů, ačkoli analytici počítali s mírným poklesem.

"Zpráva o zásobách v USA potvrdila přesvědčení, že podmínky na trhu jsou napjaté, a ceny ropy na základě toho rychle rostou," řekl analytik David Moore ze společnosti Commonwealth Bank of Australia (CBA). Ceny ropy tlačí vzhůru rovněž příznivá zpráva o vývoji americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Ropa již od začátku letošního roku zdražila o více než 50 procent. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nicméně upozorňuje, že za růstem cen nestojí nedostatečné dodávky, ale geopolitické napětí a spekulativní poptávka. Naznačuje tak, že není příliš nakloněna dalšímu zvyšování těžby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK