Počet nezaměstnaných absolventů je nejnižší za poslední roky

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Nezaměstnanost absolventů škol je letos nejnižší za posledních deset let. Vyplývá to z údajů Národního ústavu odborného vzdělávaní (NÚOV). V září bylo nezaměstnaných 31.188 absolventů škol, kteří se tak podíleli na celkové nezaměstnanosti 8,6 procenty. Meziročně se jejich počet snížil o více než 10.000. Ještě nižší byl počet nezaměstnaných absolventů v dubnu, bez práce jich zůstalo 25.028. V obou případech jde o nejnižší hodnoty za posledních deset let.

Ministerstvo práce a sociálních věcí každoročně vykazuje údaje o nezaměstnaných absolventech k poslednímu dubnu a k poslednímu září, přičemž zářijové údaje bývají vždy vyšší. Ústav v podrobnější analýze vychází z jarních údajů, které jsou podle něj vyváženější, protože neodrážejí stav krátce po odchodu absolventů ze škol, jak je tomu v září.

Podle NÚOV sice stále platí pravidlo o přímé úměře výše vzdělání a šance najít si práci, letos ale poklesla nejvíce míra nezaměstnaných absolventů učilišť, o třetinu v porovnání s loňským rokem.

Nejnižší míru nezaměstnanosti v dubnu vykázali absolventi vysokých škol, nepracovalo jich 2,4 procenta. Těsně za nimi následovali gymnazisté, kterých bylo bez práce o 0,1 procenta více. Nezaměstnaných absolventů středních odborných škol s maturitou bylo 6,5 procenta. Pouze malý rozdíl zůstal mezi vyučenými s maturitní zkouškou a bez ní. V první skupině bylo bez práce 8,7 procenta, ve druhé 8,9.

Podle NÚOV je pokles nezaměstnanosti vyučených vyvolán rostoucí poptávkou podniků a klesajícím počtem žáků učebních oborů. Na celkový pokles nezaměstnanosti absolventů má vliv lepšící se ekonomická situace a také stále častější odchod středoškoláků na vysoké školy. Ředitel ústavu Miroslav Procházka už dříve řekl, že nezaměstnanost absolventů bude klesat ještě nějakou dobu.

Nezaměstnanost absolventů se liší také podle oborů. Z dlouhodobého hlediska nemají problém s hledáním práce lidé, kteří se vzdělávali ve zdravotnických oborech. Podle NÚOV se druhým rokem zlepšuje situace u absolventů strojírenských oborů, což souvisí zejména se zahraničními investicemi. V posledním roce se snížila i nezaměstnanost absolventů stavebnictví. Dobré postavení na trhu práce mají podle ústavu absolventi elektrotechnických oborů středních škol.

Naopak nadprůměrnou míru nezaměstnanosti vykazují absolventi zemědělských oborů, i u nich se však meziročně snížila. Zvýšená míra nezaměstnanosti se týká také vyučených v gastronomii, hotelnictví a turismu. Podle NÚOV je sice nabídka míst pro tyto pracovníky dostatečná, roli prý ale zřejmě hraje nespokojenost s pracovními podmínkami nebo platy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK