OPEC oficiálně zvýšil těžbu, ceny ropy však pokračují v růstu

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 1. listopadu (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) oficiálně odstartovala zvýšení celkové těžby o 500.000 barelů na zhruba 27,2 milionu barelů denně, na kterém se dohodla v září. Ceny ropy nicméně pokračují v růstu na nová maxima.

Další nárůst těžby kartelu OPEC zatím není na dohled. Představitelé členských států OPEC se mají neformálně sejít tento měsíc, podle představitelů kartelu však zvyšování produkce není na programu jednání. To dnes potvrdil také íránský ministr ropného průmyslu Gholámhosejn Nozarí. "Irán nevidí potřebu dalšího zvýšení těžby," dodal.

Cena americké ropy dnes poprvé překročila hranici 96 dolarů za barel po zprávě o překvapivém poklesu zásob ve Spojených státech. OPEC však upozorňuje, že za růstem cen nestojí nedostatečné dodávky, ale geopolitické napětí a spekulativní poptávka.

"Trh je stále více řízen silami, nad nimiž nemá OPEC kontrolu, tedy geopolitickými záležitostmi a rostoucím vlivem finančních investorů," řekl tento týden prezident kartelu Muhammad bin Zajn Hamilí. Katarský ministr energetiky a průmyslu šajch Abdalláh bin Hamad Attijá zopakoval, že OPEC byl neměl být viněn z vysokých cen ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK