ČSA zvyšují palivový příplatek, účtují ho v eurech

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - České aerolinie zvyšují ode dneška kvůli stále rostoucím cenám ropy palivový příplatek. Cestující nyní zaplatí k letence po Evropě 22 eur (593 Kč) a na dálkových letech 60 eur (1617 Kč). Na středních tratích se tak výše poplatku zvedne o pět eur a na dálkových linkách o tři eura. ČTK o tom informovala mluvčí ČSA Daniela Hupáková. ČSA také ode dneška účtují palivový příplatek v eurech stejně jako ostatní letecké společnosti, a nikoli v dolarech jako dosud.

Výše příplatku ČSA se podle Hupákové dostane na průměrnou úroveň mezi klasickými leteckými společnostmi.

ČSA měnily výši příplatku naposledy letos v polovině června, kdy ji po přechodném snížení vrátily na původní úroveň 25 USD (467 Kč) na středních tratích a 71 USD (1328 Kč) na dálkových linkách.

Důvodem přechodu na euro je vyšší stabilita evropské měny proti trvale klesajícímu dolaru, uvedla Hupáková. K současnému zvýšení příplatků pak došlo kvůli rekordní ceně ropy na světových trzích, která se koncem minulého týdne vyšplhala nad hranici 90 dolarů za barel a dnes překonala hranici 96 dolarů za barel.

Náklady na pohonné hmoty představují zhruba čtvrtinu celkových provozních nákladů společnosti. Palivový příplatek, který dnešním dnem ČSA zvyšují, pokrývá tyto náklady zhruba ze 40 procent.

Kvůli vysoké ceně ropy zvedají palivové příplatky i cestovní kanceláře. Podle informací serveru Aktuálně.cz zvýší taxy jako první v průběhu listopadu cestovní kancelář Čedok, a to asi o 200 korun na 1590. K obdobnému kroku se chystá i Exim Tours. "Pokud se cena ropy v následujících deseti dnech nesníží, poplatky zvedneme. V tento okamžik ale nedokážu přesně odhadnout, o kolik bychom zdražili," řekl serveru obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný. Zdražení zvažuje i cestovní kancelář Firo-tour, pravděpodobně k němu přistoupí také CK Fischer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK