Osamocená pražská burza dopoledne zpevnila o půl procenta

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze, která dnes obchoduje jako jediná ve střední Evropě, zahájily nový měsíc dopoledním růstem. Nakupování podle makléřů podpořil i růst cen energií a ropy na světových trzích. Zavřené okolní trhy se ale projevily slabou účastí zahraničních investorů. Hlavní index PX byl kolem 11:30 výše o 0,49 procenta na 1917,7 bodu, vyplývalo z výsledků.

Středem zájmu byly hlavně akcie petrochemického holdingu Unipetrol, jež vedle ropy blížící se ke stodolarové hranici povzbudilo i vypořádání sporů s firmou Deza. Akcie Unipetrolu stouply o 2,8 procenta na 341,9 koruny. Unipetrol oznámil, že Deza stáhne žaloby na Unipetrol a ten jí prodá akcie společností Agrobohemie a Synthesia za tržní ceny.

Akcie operátora Telefónica O2 zpevnily o 1,75 procenta na 586,5 koruny a akcie energetické skupiny ČEZ si polepšily o procento na 1357 korun. Ústup z rekordu naopak zrychlily akcie mediální skupiny CME a odepsaly dalších 4,3 procenta na 2081 korun. CME, majitelka televize Nova, odpoledne zveřejní výsledky čtvrtletního hospodaření.

Na burzách v Maďarsku, Polsku, Rakousku i na Slovensku se neobchoduje, všechny uvedené státy mají státní svátky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK