Dřevaři odmítají model LČR na prodej dříví pro roky 2008 až 2010

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 1. listopadu (ČTK) - Dřevozpracující podniky nesouhlasí s modelem státního podniku Lesy České republiky (LČR) na prodej dříví pro roky 2008 až 2010. Vychází podle nich jen z úřednického rozdělení prodeje dřeva a neodráží postavení obchodních partnerů podniku. Firmy současně odmítají podepsat obchodní smlouvy, které z tohoto modelu vycházejí. Řekl to prezident Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) Ivo Klimša. LČR tvrdí, že nový model je plně funkční.

Dřevařům se například nelíbí, že by se významná část státního dřeva podle nového modelu obchodovala přes burzu. Podle Klimši to může vést k odlivu dřeva do zahraničí, například do Rakouska. Čeští zpracovatelé by pak měli dřeva nedostatek. "Smlouvy vycházející z nového modelu jsou nevyvážené a po právní stránce velmi špatné," řekl Klimša. Již dříve KLDS uvedla, že nový model výrazně sníží výnosy z lesů pro stát a sníží konkurenceschopnost celého odvětví.

LČR si za modelem, který připravil ve středu odvolaný obchodní ředitel LČR Bohumil Kos, stojí. "Model je připravený a funkční. Rámcové kupní smlouvy jsme připraveni podepsat," řekla ČTK mluvčí LČR Šárka Kubelková. Odmítla, že by odvolání Kose mělo souvislost s potížemi při uzavírání smluv.

LČR prostřednictvím nového modelu chtějí samy zobchodovat polovinu dříví těženého ve státních lesích, ročně jde zhruba o čtyři miliony metrů krychlových dřeva. Z nich by se až třetina prodala dražbou, třetinu by získali takzvaní významní odběratelé a zbytek by získali zejména menší regionální dřevaři. Druhou polovinu státního dřeva by si měly prodat lesnické firmy, které ve státních lesích budou v příštích třech letech pracovat na základě nyní uzavíraných výběrových řízení. V současném modelu je většina dříví, které po těžbě zůstává ve vlastnictví LČR, obchodována prostřednictvím společnosti Hradecká lesní a dřevařská společnost.

Klimša uvedl, že dřevařské firmy jsou připraveny jednat o nových obchodních podmínkách s novým vedením LČR. "Věřím, že se dohodneme tak, aby smlouvy mohly být podepsány do 1. ledna příštího roku," řekl Klimša. LČR nyní po nedávné rezignaci generálního ředitele Jiřího Holického z pověření řídí výrobně technický ředitel Vladimír Dolejský. Ten ve středu vedle Kose odvolal i ekonomickou ředitelku Miluši Kadeřávkovou. Na místo generálního ředitele je vypsané výběrové řízení.

LČR, kterým patří polovina lesů v zemi, se v posledních letech potýkají s problémy řádně vypsat tendry na lesnické práce. Nyní vyhodnocují miliardové tendry na práce pro roky 2008 až 2010, které také některé lesnické firmy kritizují. V hospodaření LČR letos čekají propad zisku z 1,7 miliardy korun na 400 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK