Stát hospodařil ke konci října s přebytkem 27,2 mld Kč

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Stát hospodařil ke konci října s přebytkem 27,2 miliardy korun. Loni ke konci října skončil státní rozpočet v deficitu 12,7 miliardy Kč. Informovalo o tom ministerstvo financí. Za celý letošní rok ministerstvo počítá se schodkem 91,3 miliardy korun.

Do přebytku se státní rozpočet dostal podle MF díky nižším výdajům, a to o 72 miliard. Zároveň příjmy státu byly ke konci října vyšší, a to o 31,7 miliardy korun. Úřad počítal ke konci září se schodkem státního rozpočtu 76,5 miliardy korun.

I přes dobré výsledky nejen v říjnu, ale i v září, lze ke konci roku očekávat propad hospodaření státu. Výdaje totiž pravidelně rostou výrazněji až v posledních měsících roku. Loni ke konci roku šlo například o vyšší kapitálové výdaje, vyšší platby na důchody a předčasnou úhradu státních záruk ve prospěch ČNB. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že by Česká republika letos plánovaný schodek státního rozpočtu překročit neměla.

Příjmy státu ke konci října stouply ve srovnání se stejným obdobím loni o 86,6 miliardy na 835,4 miliardy korun. Z toho celkové příjmy z daní a poplatků se zvýšily meziročně o 12,3 procenta na 434,7 miliardy.

Celkové výdaje státu stouply meziročně o 46,7 miliardy korun na 808,2 miliardy. Do sociální oblasti stát zatím nasměroval 320,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK