Podniky si nestihly včas vyřídit povolení na stovky provozů

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Provozovatelé několika stovek výrobních zařízení, která vypouštějí nečistoty do životního prostředí, si nestihli vyřídit do konce října takzvané integrované povolení. Bez tohoto úředního dokumentu hrozí podnikům od listopadu mnohamilionové pokuty a v krajním případě i zastavení výroby na neschválené technologické jednotce. Některé firmy navíc vůbec nepožádaly o vydání povolení na desítky výrobních zařízení.

"Podniky měly na podání příslušné žádosti více než čtyři roky a byly na svoji povinnost a nutnost včasného podání opakovaně upozorňovány. Přesto si řada provozovatelů podala žádost pozdě a nepodařilo se jim získat platné integrované povolení včas," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Pod režim integrované prevence v ČR spadá 1850 až 1900 technologických jednotek. Kvůli tomu, že lze schválit více zařízení najednou, se počet potřebných povolení podle MŽP pohybuje kolem 1500. "Z našich informací vyplývá, že k říjnu 2007 si podala žádost naprostá většina provozovatelů. Přes 75 procent potřebných povolení již bylo provozovatelům vydáno, což představuje okolo 1150 integrovaných povolení v právní moci. Nyní je na krajských úřadech řešeno 21 procent žádostí," uvedl Kašpar. Podle údajů MŽP podniky do října vůbec nepodaly žádost na 50 až 80 výrobních zařízení, což představuje zhruba čtyři procenta předpokládaných žádostí.

Vysoký počet neschválených žádostí, které jsou buď v povolovacím procesu, či nebyly podány, je podle údajů MŽP v oblasti velkochovů drůbeže a prasat, nakládání s odpady a zpracování kovů. "Nicméně je třeba říci, že většina žádostí byla podána a jsou nyní řešeny na krajských úřadech. Zcela mimo tento proces stojí v těchto oblastech minimum provozovatelů," podotkl Kašpar.

S provozovateli bez schváleného integrovaného povolení může od listopadu Česká inspekce životního prostředí či hygienická stanice zahájit správní řízení, ve kterém podnikům hrozí až sedmimilionová pokuta. "Budeme ovšem přihlížet například k faktu, že má dané zařízení o integrované povolení zažádáno," upozornil Kašpar. Omezení nebo ukončení výroby na zařízení bez integrovaného povolení podle něj připadá v úvahu pouze tehdy, pokud se prokáže, že provozovatel závažným způsobem poškozuje životní prostředí, způsobuje rozsáhlé materiální škody anebo ohrožuje veřejné zdraví.

Podle Jiřího Nezhyby z Ekologického právního servisu by ale úřady od listopadu měly nekompromisně postupovat vůči těm firmám, které integrované povolení nemají vyřízené. "Myslím si, že úřady nemají žádný důvod ke shovívavosti, protože zákon (o integrované prevenci) platí od 1. ledna 2003. Firmy tedy měly hodně dlouhou dobu na to, aby se na tyto povinnosti připravily," řekl již dříve ČTK Nezhyba, podle kterého Česku kvůli chybějícím integrovaným povolením hrozí výrazné sankce od Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK