Ropa začala po výstupu nad 96 dolarů prudce klesat

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračovaly v růstu a barel typu West Texas Intermediate (WTI) se vůbec poprvé dostal nad 96 dolarů. Později se ale dostavil výprodej a cena začala prudce klesat, z části díky spekulantům, kteří chtěli vydělat na rychlém růstu cen v minulých dnech. V poklesu cen ropy se ale odrážel i výprodej na Wall Street.

Krátce před 17:00 SEČ se barel WTI prodával za 93,50 USD, i když v rámci předchozí růstové vlny se během dne cena dostala až na 96,24 USD. Podobně barel severomořské ropy Brent zlevnil na zhruba 88,80 USD, a sestoupil tak z rekordu 91,71 USD.

Analytik společnosti Alaron Trading Phil Flynn se domnívá, že by za poklesem cen ropy mohla stát opožděná reakce na výsledky hospodaření energetické společnosti Exxon Mobil. Ta uvedla, že čtvrtletní výsledek jí klesl asi o deset procent, převážně kvůli silnému propadu příjmů za výrobu a prodej benzinu, a kvůli nižším cenám zemního plynu.

"Teď se vybírají zisky na silně rozkolísaném trhu. Nějakou dobu se mohou ceny vychylovat o dva, tři i čtyři dolary na barel," poznamenal analytik společnosti Pioneer Futures Scott Meyers. Podle něj ale cena patrně zamíří ke 100 dolarům, budou tomu ale předcházet značné výkyvy.

Ropa se snižovala i kvůli silnému poklesu na akciových trzích, který se dostavil jednak po několika nepříznivých zprávách. Vedle zhoršení výsledků hospodaření společnosti Exxon to byl pokles tempa spotřebitelských výdajů a horší doporučení analytiků k nákupu akcií bank. Akcie Citigroup oslabily asi o sedm procent.

Předchozí růst cen ropy nad 96 dolarů vyvolala zpráva o překvapivě silném poklesu zásob suroviny v amerických skladech. Zásoby se minulý týden podle statistiky amerického ministerstva energetiky snížily zhruba o 3,9 milionu barelů, zatímco analytici v průměru čekali, že zásoby naopak o 600.000 barelů vzrostou.

Kartel vývozců ropy OPEC začal ode dneška dodávat na trh o půl milionu barelů ropy více, obchodníci ale toto opatření nechali bez povšimnutí. Odběratelé totiž v předchozích týdnech OPEC několikrát vyzvali, aby vývoz ropy zvýšil, kartel ale vždy uvedl, že za vysokým růstem cen je spekulace, nikoliv nedostatek ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK