ČEZ usiluje o vstup na turecký trh

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ jedná s tureckou společností Akenerji o možnosti vzájemné spolupráce na tamějším trhu s elektřinou. ČTK to řekla mluvčí společnosti Eva Nováková. "Turecko je pro firmy, které chtějí investovat do rozvoje energetiky, zemí zaslíbenou," naznačil minulý týden v rozhovoru pro ČTK šéf firmy Martin Roman.

Jednání o možné spolupráci budou probíhat několik měsíců. "Jsme nyní ve výchozí situaci, kde obě strany mají své vlastní preference a očekávání, rádi bychom, aby se tyto za několik měsíců protnuly v jednom bodě," řekl ředitel úseku Fúze a akvizice energetické společnosti ČEZ Vladimír Schmalz.

ČEZ se o Turecko zajímal již dříve. Podal například nabídku na dostavbu uhelné elektrárny v lokalitě Afsin Elbistan, turecká vláda ale soutěž zrušila.

V Turecku se loni spotřebovalo zhruba 170 terawatthodin elektrické energie; v Česku to bylo téměř 60 TWh. Navíc spotřeba v Turecku roste ročně zhruba osmi až devítiprocentním tempem; v Evropě je obvyklý růst o dvě až tři procenta.

Odběry zřejmě rychle porostou i v následujících letech s tím, jak budou turecké domácnosti bohatnout. Nynější spotřeba elektřiny na hlavu je proti průměru EU čtvrtinová.

Podle expertů je v zemi pro pokrytí rostoucí poptávky po elektřině nutné do roku 2020 postavit elektrárny s instalovaným výkonem cca 50.000 megawattů. Instalovaný výkon tuzemských elektráren je zhruba 17.500 megawttů.

Společnost Akenerji, která je členem turecké skupiny Akkök Group, vyrábí teplo a elektřinu ve 12 plynových elektrárnách o celkovém instalovaném výkonu 541 megawattů. Zároveň rozvíjí projekty vodních a větrných elektráren, které by měly rozšířit výrobní základnu společnosti o dalších více než 400 MW.

Akkök Group zaměstnává více než 6000 lidí zhruba 20 průmyslových a obchodních společnostech v textilním, chemickém, energetickém, marketingovém či pojišťovacím sektoru.

ČEZ je nejziskovější tuzemskou společností. Skupině vzrostl za 1. pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 26,8 procenta na 21 miliard korun. Loni hospodařila skupina ČEZ s konsolidovaným čistým ziskem 28,8 miliardy korun. Pro letošní rok čeká vedení společnosti jeho nárůst o 22 procent na 35,1 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK