Americké akcie zahájily obchodování výrazným poklesem

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu dnešního obchodování výrazně snížily a na trhu se znovu objevila nervozita ohledně dopadů krize na trhu bydlení v USA. Odstartovala ji společnost CIBC World Markets, která snížila nákupní doporučení k finanční společnosti Citigroup a zpochybnila její finanční zdraví.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.740 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 1,4 procenta. Podobně širší index S&P 500 oslabil o 1,3 procenta na 1528 bodů a index Nasdaq Composite klesl o procento na 2828 bodů.

Akcie výrazně vzrostly ve středu, kdy čerpaly optimismus z rozhodnutí centrální banky snížit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Na jejich dnešní pokles měl kromě nepříznivého hodnocení bank vliv i pokles akcií ropné společnosti Exxon Mobil. Ta uvedla, že jí zisk ve třetím čtvrtletí klesl o deset procent.

Analytička společnosti CIBC World Markets Meredith Whitneyová uvedla, že finanční společnost Citigroup v příštích dvou letech vydělá méně, než se na trhu všeobecně předpokládá. Whitneyová navíc uvedla, Citigroup podle jejího názoru bude muset prodat část majetku, zvýšit základní jmění a také věnovat méně peněz na výplatu dividend. Jinak se jí prý nepodaří dostat kapitálovou přiměřenost na požadovanou úroveň.

Kvůli zprávě analytičky Whitneyové se do odvětví finančních služeb vrátila nervozita, která srazila kurzy akcií dalších bank. Řada z nich se v USA potýká s problémy v důsledku krize na trhu bydlení v USA, která vedla k problémům na úvěrových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK