Potravinářům se nelíbí, že chce ÚOHS prověřit zdražování potravin

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Potravinářské komoře se nelíbí, že chce Úřad na ochranu hospodářské soutěže prověřit zdražování potravin. Výroky předsedy ÚOHS Martina Peciny o tomto záměru dnes komora v tiskové zprávě označila za populistické s tím, že je lze také chápat jako zastrašování potravinářů a snahu o regulaci cen.

Antimonopolní úřad se chce podle Peciny zaměřit na to, jestli se někteří velcí hráči na trhu nebo oborová sdružení nedopustili kartelů.

Potravináři se pozastavují nad tím, že úřadu nevadí prodej zemědělských surovin za stále vyšší ceny, které jsou dány přirozeným vývojem na evropských trzích, ale rostoucí ceny potravin v něm vzbuzují podezření. "Potravináři rozhodně nejsou objektem, na které by se měl antimonopolní úřad zaměřit. V prvé řadě by si měl uvědomit, že potravináři jsou prakticky v rukou dodavatelů a odběratelů a nemají téměř žádný manévrovací prostor v cenách," uvedl prezident PK Miroslav Toman. Rostoucí cena potravin podle něj odráží zvyšující se ceny vstupů - energie, práce a surovin.

ÚOHS znepokojuje to, že firmy dlouho dopředu oznamují nárůst cen, což může podle Peciny ovlivnit konkurenci. "Každý se snaží zdražování co nejdéle tutlat. Informovat o něm se nám jeví podezřelé. Nechceme do budoucna tyto aktivity připustit," uvedl ve středu Pecina s tím, že oznamování cen a následné jednání firem ve shodě může poškodit zemědělce, obchody i zákazníky.

Pecinovi se nelíbí ani to, že o změnách cen informuje třeba i Potravinářská nebo Agrární komora. "Tyto signály mohou vést a také v České republice vedou ke zvyšování cen potravin," uvedl.

Podle Potravinářské komory má ale předběžné oznamování zdražování za účel nikoliv informovat konkurenci, ale spíše dát avízo celému trhu o neudržitelné situaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK