Akcie CME na burze po cenovém veletoči vyrostly

01.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Akcie mediální skupiny CME, majitelky televize Nova, dnes na pražské burze předvedly málokdy vídaný cenový veletoč. Nejprve nabíraly ztrátu až na výrazných pět procent, ale během několika desítek minut začaly investorům vydělávat a zařadily se naopak k nejlepším. Obrat způsobilo oznámení čtvrtletních výsledků hospodaření CME, které překonaly očekávání. I s pomocí zisku akcií CME index burzy PX zpevnil o 0,9 procenta na 1925,5 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Samotné akcie CME uzavřely výše o 1,75 procenta na ceně 2213 korun, čímž vyrovnaly svůj rekord. Firma CME trh potěšila zejména vysokým provozním ziskem a objemem tržeb. "Výsledky byly všeobecně nad očekáváním analytiků. Nejvíce překvapila Ukrajina, u které jsme čekali zlepšení až od příštího roku," uvedl analytik České spořitelny Radim Kramule.

Hlavní hospodářské ukazatele CME bylo podle Petra Hlinomaze z BH Securities také možné vyjádřit jako projev silného, rostoucího postavení na trzích, kde společnost působí, což je důležité z dlouhodobého pohledu, a tedy i z pohledu budoucí hodnoty společnosti. CME vlastní televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy s celkovým počtem diváků kolem 90 milionů.

Výkon CME překonaly jen akcie holdingu Unipetrol, jež zpevnily i s podporou vysokých cen ropy a vypořádání sporů s firmou Deza o 2,56 procenta na 341 korun. Akcie energetické skupiny ČEZ vyrostly o 1,56 procenta na 1365 korun. Naopak se většinou nedařilo realitním emisím a bankám. Například akcie developera ECM sestoupily o 0,77 procenta na 1551 korun a akcie Erste Bank oslabily o 0,46 procenta na 1510 korun.

Pražská burza byla dnes ve střední Evropě jediným obchodním ostrovem, protože okolní trhy byly kvůli státním svátkům zavřené. Obavy makléřů ze slabého obchodování se ale ukázaly liché a celkový akciový objem 5,6 miliardy korun vysoko překonal letošní průměr.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 5,566 miliardy Kč

- dluhopisy 1,955 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 2,7 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK