Japonské akcie na závěr týdne klesly

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. listopadu (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne oslabily. Trhy táhly dolů bankovní společnosti, v čele s Mitsubishi UFJ Financial Group, které tak kopírovaly vývoj svých amerických kolegů. Vývozcům, jako firmě Canon, se však podařilo zvrátit trend díky naději na růst výdajů spotřebitelů v USA. Index Nikkei oslabil o 352,92 bodu, tedy 2,1 procenta, a uzavřel na 16.517,48 bodu, což byl nejnižší závěr od 26. října.

Ve čtvrtek akcie naopak zažily nejvyšší růst za dva týdny díky snížení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed), překvapivě vysokému ekonomickému růstu v USA a slabšímu jenu, který podpořil vývozce. Bankovní společnosti dnes kopírovaly vývoj na americkém trhu. Akcie bank v USA ztrácely v reakci na rozhodnutí makléřských firem snížit rating Citigroup a Bank of Amerika, což obnovilo obavy z vlivu úvěrové krize na hospodaření bank.

Japonská měna ve čtvrtek v USA díky obnovení zájmu o spekulativní obchody vůči dolaru i euru rostla. V Asii však již byli investoři obezřetnější a před dnešním zveřejněním zprávy o vývoji nezaměstnanosti v USA se rozhodli držet stranou a nepodnikat nové obchody. Pohyb kurzů byl tak pouze mírný.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,4435 USD. Vůči jenu si evropská měna připsala také 0,1 procenta a skončila na 165,37 JPY. Kurz jenu vůči dolaru se téměř nezměnil a činil 114,60 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK