Přebytek zahraničního obchodu stoupl v září na 14,4 mld. Kč

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v září přebytkem 14,4 miliardy korun, což je meziročně o sedm miliard korun více. Jde o nejvyšší kladný výsledek v září v historii České republiky a zároveň druhý nejvyšší přebytek v letošním roce. V předchozím měsíci schodek činil 0,6 miliardy Kč. Oznámil to Český statistický úřad. Příznivě působilo zlepšení bilance v obchodě se stroji a dopravními prostředky a pokles schodku v obchodě s minerálními palivy.

Za leden až září se celkový přebytek obchodní bilance zvýšil meziročně o 34,8 miliardy na 69,5 miliardy korun.

V září se vývoz meziročně zvýšil o 11,0 procenta a dovoz o 7,6 procenta. Tempo růstu vývozu bylo nejnižší od srpna 2006, tempo růstu dovozu od dubna 2006. Vlivem posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a na dolary než v korunách.

Bilance se zlepšila v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 5,8 miliardy korun. O 1,9 miliardy korun klesl schodek v obchodě s minerálními palivy. V obchodě s průmyslovým zbožím vzrostl přebytek o 0,8 miliardy korun. V obchodě se surovinami se přebytek zvýšil o 0,4 miliardy korun.

Opačným směrem na bilanci působil pokles přebytku v obchodě s polotovary a materiály o 1,2 miliardy korun a prohloubení deficitu v obchodě s chemickými výrobky o 1,2 miliardy korun.

Vývoz strojů a dopravních prostředků se zvýšil celkově o 15,1 procenta, tedy o 15 miliard korun. Nejvýrazněji rostl vývoz výpočetní techniky, telekomunikačních zařízení a silničních vozidel. Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků vzrostl o 12,1 procenta, což představuje 9,2 miliardy korun.

Dovoz minerálních paliv poklesl o 10,5 procenta, zejména kvůli nižšímu dovozu zemního plynu a ropy.

Se státy EU 27 byla bilance kladná, saldo vzrostlo o čtyři miliardy korun. Se státy mimo EU 27 se schodek snížil o tři miliardy korun. Klesl deficit s Ruskem o 4,8 miliardy korun. Přebytek se zvýšil v obchodě se Švédskem o 1,3 miliardy korun, Spojeným královstvím o 1,1 miliardy korun, Francií o 0,9 miliardy korun, Slovenskem 0,8 miliardy korun, Belgií o 0,8 miliardy korun a Německem o 0,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK