Koruna k dolaru posílila na 18,62 Kč/USD

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Koruna dopoledne posílila k dolaru na 18,62 Kč/USD. Důvodem byl pokles americké měny na světových trzích. Vůči euru se česká měna drží bez větších pohybů pod hranicí 27,00 Kč/EUR, kolem 10:30 stála na 26,95 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dolar se opět vydal dolů, k euru oslabil na 1,4476 USD/EUR. Nepříznivý vliv nepřišel ani tak s novými makrodaty, jako se zprávami z firemního sektoru, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Snížená investiční doporučení pro Citigroup a Bank of America prý obnovila obavy, že dopad hypoteční krize na jejich výsledky se může prodloužit. To vedlo k vyšší averzi k riziku, výprodejům akcií a poklesu amerických výnosů, dodal.

Kurz koruny k euru zůstal dopoledne bez výraznějších změn. Zahraniční obchod v září skončil ve výraznějším přebytku, než se čekalo. Koruna však na toto číslo nijak nereagovala. S podobným nezájmem se setkal také zápis z posledního jednání bankovní rady ČNB a detaily z inflační prognózy. Ani ostatní středoevropské měny příliš nereagují na zvýšenou averzi k riziku, kterou vyvolal americký bankovní sektor, upozornil Vlk.

Dolaru může ukázat směr dnešní zpráva z trhu práce. Počet nových pracovních míst mimo zemědělství by podle tržního konsensu měl dosáhnout 80.000. V případě dobrého výsledku by podle Vlka dolar dnes mohl opět posílit, což by pro středoevropské měny znamenalo mírný negativní tlak.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK