KPMG: Světové fúze a akvizice ztrácejí dech

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Celosvětová aktivita v oblasti fúzí a akvizic dosáhla svého vrcholu, letošní rok bude ve znamení propadu. Vyplývá to z nejnovější studie KPMG Corporate Finance, založené na detailní analýze finančních ukazatelů v tisícovce nejvýznamnějších společností světa. Evropa je na tom prý stále relativně dobře, pokles se čeká hlavně v Asii.

"Podněty, které pomohly k rekordnímu růstu v roce 2006, se pravděpodobně neudrží. Celosvětová aktivita dosáhla vrcholu, zvláště v oblasti objemu obchodů," uvedl vedoucí partner KPMG Corporate Finance pro střední a východní Alex Verbeek.

Společným problémem většiny firem je prý slabý růst ukazatelů EBITDA (zisk před zdaněním, úroky a odpisy) a P/E (poměr tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii). Zároveň setrvává vysoký objem hotovosti a dluhů. Trendem, který průzkum také odhalil, je růst průměrné hodnoty obchodů na úkor jejich množství.

Analýza KPMG ukázala na to, že v prvních pěti měsících 2007 nastal výrazný nesoulad mezi klíčovými ukazateli cen obchodů a jejich objemem. Naposledy k podobnému trendu, kdy průměrná hodnota obchodu rostla, ale množství obchodů klesalo, došlo na vrcholu tzv. dot.com boomu v roce 2000. Znamení toho, že trh začíná slábnout, přišel však už ve druhém čtvrtletí minulého roku, kdy se celkový počet obchodů poprvé od roku 2003 propadl. Pokles činil osm procent ve srovnání s první polovinou roku 2006.

Z hlavních světových regionů zůstává v otázkách potenciálních fúzí a akvizic nejvíce pozitivní Evropa, a to vzhledem ke stále rostoucímu poměru P/E. Nejslabší je naopak region Asie a Tichomoří. Z jednotlivých oblastí se největší šance na fúze a akvizice objevují v sektoru utilit (veřejných služeb), ale také průmyslu, telekomunikací a služeb (Evropa) a u společností ropného a plynárenského průmyslu (Severní Amerika).

KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu či daní. V jejích členských společnostech pracuje více než 113.000 pracovníků ve 148 zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK