MF schválilo poště zvýšení cen

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí schválilo návrh České pošty na zvýšení cen některých služeb v příštím roce. Od ledna tak například poslání obyčejného dopisu zdraží ze 7,50 na deset korun. Sdělili to zástupci pošty i ministerstva.

"Ministerstvo financí rozhodlo, že potvrdí návrh České pošty na zvýšení některých základních cen služeb. Vzali jsme na vědomí argument, že poslední tři roky k úpravě cen nedocházelo a došlo k prokazatelnému růstu nákladů České pošty za toto období," řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Nejvíc podraží poslání doporučeného psaní, kde se cena zvýší z 19 na 26 korun. Dodejka a doručení do vlastních rukou podraží o korunu na šest korun. Průměrná roční platba za poštovné se zvýší ze současných 90 na 130 korun, uvedla pošta s odvoláním na údaje Českého statistického úřadu.

Podle generálního ředitele České pošty Karla Kratiny ministerstvo financí schválením návrhu učinilo další krok k liberalizaci tuzemského poštovního trhu.

Ministerstvo zároveň ze sedmi základních regulovaných služeb vyřadilo obyčejný balík, cenný balík a poštovní poukázku typu C. "U těchto tří produktů je dostatečná konkurence na trhu, proto není zapotřebí tyto produkty dále zachovávat na seznamu služeb s cenovým limitem," vysvětlila mluvčí pošty Dita Václavíková. Podle ní může pošta ceny těchto služeb upravit na základě oprávněných nákladů a přiměřeného zisku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK