Koruna posílila na 26,94 Kč/EUR a 18,60 Kč/USD

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Česká měna v pátek mírně posílila na 26,94 koruny za euro a 18,60 Kč za dolar, kde stála okolo 17:00. Koruna na lepší data ze zahraničního obchodu výrazně nereagovala, sledovala spíše vývoj na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Přestože říjnový zahraniční obchod vykázal překvapivě vysoký přebytek, reakce domácí měny na data byla minimální, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Klíčovým kurzotvorným faktorem koruny je podle něj nyní vývoj kurzu eura k dolaru. Měna se po celý den držela v úzkém pásmu 26,88 až 27,03 Kč/EUR s tendencí k mírnému posilování, dodal.

Dolar dnes opět posunul své historické minimum k euru oslabením na 1,451 USD/EUR. Následně se kurz opět dostal na předchozích 1,4480 USD/EUR. Posilování dolaru brání negativní zprávy z bankovního sektoru, které vyvolávají obavy z většího dopadu hypoteční krize a jež znovu oživily očekávání nižších úrokových sazeb v USA, upozornil analytik Patrie Tomáš Vlk.

Dnes bylo dobře vidět, jak je naladění investorů vůči dolaru negativní, podotkla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Dolar totiž oslabil po zprávě, že americká ekonomika vytvořila mnohem vyšší než očekávaný počet nových pracovních míst. Za normální situace by podle ní tato zpráva vedla k úvahám, že centrální banka si může dovolit kvůli zdravému hospodářskému růstu zvýšit úrokové sazby, což by bylo pro dolar pozitivní a posílilo by jej to. Investoři ale dnes chápou prakticky každou zprávu negativně, a pokud ji mohou uchopit za dva různé konce, uchopí ji za konec pro dolar horší, poznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK