Německý soud strojvůdcům povolil stávky i na dálkových spojích

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. listopadu (zpravodaj ČTK) - Stávkovat i v dálkové osobní přepravě a v nákladní dopravě povolil německým strojvůdcům zemský soud ve východoněmeckém městě Chemnitz (Saská Kamenice). Odborovému svazu GDL se tak otevřela možnost přesunout právě do těchto oblastí své příští stávky za lepší platové podmínky strojvůdců. To by pravděpodobně vedlo i k ochromení mezinárodních spojů.

V uplynulých týdnech strojvůdci stávkovali na příměstských a regionálních vlacích, což postihlo hlavně lidi dojíždějící do práce v městských aglomeracích. Ti si mohou po dnešním rozhodnutí oddechnout, protože GDL už dříve prohlásil, že nechce, aby protesty odnášeli právě tito lidé.

Příslušný zemský soud přezkoumal předchozí soudní zákaz stávky na dálkových železničních spojích a u nákladních vlaků na základě odvolání podaného odborovým svazem německých strojvůdců. Ti dosud směli stávkovat jen na regionálních tratích podle rozhodnutí příslušného pracovního soudu nižší instance.

GDL chce s provozovatelem německých železnic, koncernem Deutsche Bahn (DB), uzavřít novou samostatnou tarifní smlouvu, nezávislou na obdobné dohodě mezi DB a ostatními železničními odborovými svazy. Strojvůdci se chtějí domoci zvýšení platů až o 31 procent.

GDL už dnes dopoledne - tedy ještě před vynesením soudního verdiktu - oznámil, že strojvůdci v žádném případě nebudou stávkovat už o víkendu. Chtějí tak dát společnosti Deutsche Bahn čas na předložení nové kolektivní smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK