Americké akcie pokračují v poklesu

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pátek hned v úvodu obchodování začaly klesat a nepomohla jim ani příznivá statistika z trhu práce. Podle analytiků se jako vážný problém ukazují dopady hypoteční krize v USA, které táhnou dolů akcie bank. Ve volném pádu jsou především akcie Merrill Lynch.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.455 bodů a proti předchozímu závěru vykazovaly pokles zhruba o jedno procento. Širší index S&P 500 ztrácel také jedno procento a nacházel se blízko 1493 bodů, index Nasdaq Composite oslabil o 0,5 procenta na 2780 bodů.

Indexy prudce oslabily už ve čtvrtek, kdy analytička společnosti CIBC World Markets investorům doporučila omezit investice do banky Citigroup a její akcie označila za neatraktivní. Zároveň varovala, že Citigroup bude muset zvýšit základní jmění a učinit další opatření, aby dostal kapitálovou přiměřenost na uspokojivou úroveň.

"Otázka dopadů úvěrové krize tady zatím zůstává. Takové zprávy trhu škodí," uvedl prezident a hlavní investiční analytik společnosti Steinberg Global Asset Management Richard Steinberg. Vedle Citigroup má problémy také Merrill Lynch, jehož akcie se ocitly ve volném pádu a ještě během dopoledne si odepsaly asi 12 procent hodnoty.

Ztráty ale paradoxně pomohl mírnit růst cen ropy. Ceny sice během dneška klesaly, odpoledne se ale stabilizovaly a začaly znovu růst, takže barel americké WTI se vrátil nad 94 dolarů. V hlavních indexech jsou zastoupeny velké ropné koncerny, jejichž růst mírnil pokles trhu.

Americká ekonomika v říjnu vytvořila zhruba 166.000 pracovních míst, což je asi dvakrát tolik, než se čekalo mezi analytiky. Míra nezaměstnanosti se udržela na 4,7 procenta. Zpráva přechodně pomohla, později se ale prosadily dopady problémů na finančních trzích. Investoři se také obávají, že některé banky ještě přiznají další ztráty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK