Pražská burza v týdnu stagnovala

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu stagnovala, událostmi a prudkými cenovými pohyby jednotlivých akcií ale nijak nešetřila. Největší pozornost přitáhly rozdílným vývojem cenné papíry společností Zentiva a CME. Hlavní index trhu PX oslabil o mírných 0,09 procenta na 1908,3 bodu, vyplynulo z burzovních statistik.

Dokonale zaskočit trh se podařilo farmaceutické firmě Zentiva oznámením, že za tři čtvrtletí očekává meziroční propad čistého zisku o více než 30 procent. Předpovězené hodnoty byly hluboko pod očekávání analytiků a zpráva v první chvíli srazila akcie dolů o drtivých 16 procent. Protože se navíc opakoval scénář z pololetí, kdy Zentiva rovněž předem varovala před horším ziskem, obchodníci začali hovořit o možné ztrátě důvěry v tuto emisi. V součtu akcie Zentivy ztratily 15,2 procenta na 1004 korun.

Jiné napínavé představení, ale tentokrát se šťastným koncem, připravil investorům majitel Novy CME. Nejistota kolem hospodaření zejména na ukrajinském trhu a oslabování dolaru vedly až k pětiprocentnímu poklesu ceny akcií těsně před oznámením výsledků hospodaření CME za třetí čtvrtletí. Nicméně více než uspokojivá data, zejména tržby a provozní zisk, a příznivý výhled vyústily v celkové posílení až na nový rekord. Akcie CME se zhodnotily o 6,6 procenta na 2201 korun.

Nečekanou novinkou bylo také ukončení sporů Unipetrolu s holdingem Agrofert, jehož dcera Deza stáhne žaloby na Unipetrol, a ten jí prodá akcie společností Agrobohemie a Synthesia za tržní cenu. Akcie Unipetrolu i díky tomu zpevnily o 1,6 procenta na 343,3 koruny.

Akcie energetické společnosti ČEZ, opět daleko nejvíce obchodované, si polepšily o 2,4 procenta na 1375 korun. ČEZ například oznámil jednání s tureckou společností Akenerji o možnosti vzájemné spolupráce na tamějším trhu s elektřinou.

Celkový objem obchodů s akciemi narostl na letos vysoce nadprůměrných 26,4 miliardy korun po minulé hodnotě 19,3 miliardy korun. Příští týden bude podle obchodníků patřit k nejsledovanějším pondělní zveřejnění čtvrtletních výsledků hospodaření Zentivy. Zisk za devět měsíců by měla oznámit i Komerční banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK