Americké akcie v pátek mírně posílily

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se během pátečního obchodování snižovaly, nakonec ale dokázaly všechny ztráty smazat a den zakončily s mírným ziskem. Na indexy negativně působil pokles kurzů akcií bank v čele s největší makléřskou společností Merrill Lynch. Na devizovém trhu pokračoval v poklesu dolar.

Dow Jonesův index zpevnil o 27,23 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,20 procenta na hodnotě 13.595,10 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,08 procenta na 1509,65 bodu, zatímco index Nasdaq Composite si připsal 0,56 procenta na 2810,38 bodu.

Indexy během dne ztrácely více než jedno procento, pouze Nasdaq si držel zisky po většinu obchodování. Na průběh seance měly vliv obavy z dopadů úvěrové krize, která zasáhla řadu bank. Akcie Merrill Lynch si odepsaly osm procent, v jednu chvíli nicméně ztrácely téměř 12 procent. Zaznamenaly tak nejvyšší jednodenní propad za 18 let.

Akcie bank začaly klesat už ve čtvrtek, když analytička společnosti CIBC World Markets doporučila investorům vyhnout se akciím Merrill Lynch a zpochybnila finanční zdraví firmy. V podobném duchu se dnes vyjádřil rovněž jeden z analytiků Deutsche Bank, čímž odstartoval další vlnu výprodeje těchto akcií.

Merrill Lynch ve třetím čtvrtletí utrpěl rekordní ztrátu, po které z banky odešel její generální ředitel Stanley O'Neal. Akcie banky ale začaly dnes oslabovat i v reakci na zprávu listu The Wall Street Journal (WSJ). Ten s odkazem na informované zdroje napsal, že Merrill se snažil za pomoci hedgeových fondů na čas ukrýt ztrátové investice. Banka ale obvinění ve WSJ odmítla.

"Myslím, že to nejhorší za námi ještě není a na trhu bude dál napětí," myslí si šéf investiční společnosti Hester Capital Management Craig Hester. "Dobře si ale vedou sektory, které jsou průhlednější a které nejsou vystaveny problémům s rizikovými hypotékami," dodal. Zájem se proto zaměřil hlavně na technologie.

Na devizovém trhu dál klesal dolar, hlavně kvůli obavám, že se vyostří dopady úvěrové krize a centrální banka (Fed) bude muset sáhnout k dalšímu snížení úrokových sazeb. Fed sazby snížil dvakrát po sobě, naposledy tuto středu. Základní úrok se tak dostal na 4,5 procenta. Další snížení sazeb by téměř jistě znamenalo tlak na oslabení dolaru.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4514 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,4432 USD, kde byl ve čtvrtek. Během dne ale klesl až na 1,4528 USD. K japonskému jenu ale mírně zpevnil na 114,80 ze 114,54 JPY, a podobně euro k jenu vystoupilo na 166,64 z předchozího kurzu 165,32 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK