Hollywoodští scénáristé budou od pondělí stávkovat

02.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 2. listopadu (ČTK) - Američtí scénáristé budou od pondělí stávkovat, pokud nedojde na poslední chvíli k dohodě o nové kolektivní smlouvě. K největší stávce v Hollywoodu za posledních dvacet let na tiskové konferenci v Los Angeles vyzvali vedoucí představitelé sdružení filmových a televizních scénáristů (WGA).

Výzva následuje poté, co se WGA sdružující asi 12.000 scénáristů nedohodlo se studii o nové kolektivní pracovní smlouvě. Několikaměsíční jednání ztroskotalo ve středu večer na výši podílu scénáristů na zisku z prodeje DVD a z placeného stahování filmů z internetu. Platnost dosavadní tříleté smlouvy vypršela o půlnoci na čtvrtek.

Členové WGA pak ve čtvrtek večer při schůzi v kongresovém centru v Los Angeles stávku podpořili. Ohlášení stávky až na pondělí dává nicméně ještě určitou šanci na dosažení dohody na poslední chvíli.

Pokud ale stávka začne, půjde o největší protestní akci v Hollywoodu od roku 1988. Tehdy zaměstnanci hollywoodských studií stávkovali 22 týdnů, což filmový a televizní průmysl stálo kolem 500 milionů dolarů (asi devět miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK