MfD: United Bakeries se zbavily výrobců zamrazeného pečiva

03.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Největší česká pekárenská firma United Bakeries prodala své 50procentní podíly ve dvou podnicích na zamrazené pečivo. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Polovinu firem Delta Frozen Products a polské Nowakowski Piekarnie koupila belgická společnost Vanelor, která se tak stane jejich jediným vlastníkem. O finančních okolnostech transakce deník neinformoval.

Delta Frozen Products a Nowakowski Piekarnie byly údajně jedničkami na trhu se zamrazeným pečivem, píše MfD. "Důvodem prodeje je naše koncentrace na výrobu čerstvého pečiva, zatímco firma Vanelor je specialistou na produkci zamrazených výrobků," vysvětlil deníku šéf a spolumajitel United Bakeries Marko Pařík.

Hlavními odběrateli zamrazeného pečiva jsou obchodní řetězce a benzinové pumpy. Pro velké obchody je rozpékání jednodušší než vlastní pekárny a pro zákazníky je lákavější než už dovezené zboží. "Určitě je to perspektivní obor, rostoucí," řekl MfD předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil.

Do výroby zamrazeného pečiva se letos pustila i pekařská dvojka na českém trhu Penam; koncem dubna společnost otevřela novou továrnu v Prostějově.

United Bakeries v Česku ovládají pětinu trhu, ročně utrží více než deset miliard korun. Dvě třetiny podniku vlastní Marko Pařík a jeho bratr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK