Silvestr je v hotelech téměř obsazený, na Vánoce ještě místa jsou

04.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Na Silvestra má už nyní téměř obsazeno většina domácích hotelů, některé dokonce hlásí vyprodáno. Řada z nich proto pro návštěvníky chystá vlastní program. Více volných míst je v hotelech k mání pro vánoční svátky, jež do Česka přijíždějí trávit hlavně cizinci ze zemí, kde se Vánoce neslaví. Sváteční noclehy stále nabízejí i některá horská ubytovací zařízení, protože lidé po zkušenostech s loňskou mírnou zimou s objednávkami vyčkávají.

Plno bude na Silvestra například v řadě velkých pražských hotelů. Objednávky mnohdy přijímaly až rok dopředu. "Rezervace na letošní vánoční svátky a Silvestra jsme evidovali již od dubna 2007, jako vždy zájem zesílil v září," řekla ČTK ředitelka marketingu smíchovského andel's hotelu Dana Tomášová. Poslední den v roce v metropoli oslaví hlavně Italové, Španělé, Britové a Němci, na Vánoce vedou co do počtu Řekové, Nizozemci a Turci.

Zahraniční turisté se během svátků chystají také do hotelů ve větších jihomoravských městech. "Na Vánoce máme zatím zarezervovánu asi pětinu lůžek. Jde především o turisty z islámských a asijských zemí, kteří svátky neslaví. Příchod Nového roku k nám naopak přijíždějí slavit hlavně lidé z okolních států a západní Evropy. Volných je několik posledních pokojů pro náhodné turisty, větší skupinky už odmítáme," uvedl ředitel brněnského hotelu International Michal Řičánek.

Ubytovacím zařízením na jihu Moravy naopak škodí absence hor a lyžařských sjezdovek. Třeba pension Onyx v centru Lednicko-valtického areálu na Břeclavsku navštíví ročně tisíce turistů, velká většina z nich ale mimo zimu. "Naše sezona začíná na jaře a trvá jen do podzimu. Za posledních osm let jsme měli otevřeno na Vánoce jen jednou a na Silvestra dvakrát," řekla ČTK vedoucí recepce Lubomíra Suská.

Hotely v horských střediscích si naproti tomu zimní svátky pochvalují, silvestrovský týden patří kromě jarních prázdnin k nejžádanějším. Někde je dokonce potřeba rezervovat žádaný termín až s ročním předstihem. Letošní zájem ale oslabují obavy lyžařů z nedostatku sněhu.

V Peci pod Sněžkou je podle Evy Lorencové z tamního infocentra Turista zatím Silvestr obsazen z 50 až 60 procent a o vánočním týdnu je stále volná více než polovina lůžek. Někteří ubytovatelé proto mírně snížili ceny. "Chtějí mít jistotu, že po loňské špatné sezoně budou mít obsazeno," dodala. Zhruba třetina míst je volná také v hotelech a penzionech v horských oblastech Libereckého kraje.

I na horách je o vánoční termíny menší zájem než o Silvestra. Některé hotely se proto hostům snaží vytvořit nadstandardní podmínky. "Na Vánoce záměrně neobsazujeme plně kapacitu, chceme našim hostům zachovat určitou intimitu Vánoc," řekl ČTK ředitel šumavských hotelů Srní a Šumava v Srní na Klatovsku Václav Sklenář. "V poslední době rozhodně začínají na Vánoce převažovat mezi klienty české rodiny, pod velkým vánočním stromkem si po večeři rozdávají dárky," doplnil.

Někteří spokojení zákazníci se vracejí slavit svátky do "svého" hotelu každý rok. Stálá skupina německých turistů jezdí na Silvestra například do penzionu Tereza v lyžařském středisku Telnice na Ústecku. "Svůj pobyt si vždy objednávají rok dopředu, takže žádná volná místa nenabízíme," řekl majitel Vasil Kušej. Vánoce bude v penzionu trávit skupina českých hostů.

Velký podíl německých návštěvníků očekávají hotely v Krkonoších, na Šumavě, v západočeských lázeňských městech, ale například i v Plzni. Největší zdejší ubytovací kapacitu Parkhotel se 318 lůžky zaplní v silvestrovském termínu výhradně cizinci, z nichž Němci tvoří více než 90 procent. Hosty z Německa očekávají na řadě míst i v Beskydech a Jeseníkách.

Jiná klientela si zamluvila sváteční pobyty na Vysočině. Velká ubytovací zařízení v okolí Nového Města na Moravě budou několik dní před Silvestrem zcela zaplněna závodníky a organizátory tradičního závodu v běhu na lyžích Zlatá lyže, který je součástí Světového poháru. Na Vánoce přijíždějí do venkovského kraje spíše starší lidé, objeví se zřejmě i rodiny s dětmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK