Americké banky patrně přiznají další ztrátové investice

04.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. listopadu (ČTK) - Některé americké banky v tomto čtvrtletí zřejmě přiznají další ztrátové investice, většinou ještě v souvislosti s krizí na trhu bydlení v USA. Předpovídá to respektovaný analytik finančního ústavu Deutsche Bank Mike Mayo, podle něhož lze čekat odpisy za více než deset miliard dolarů (asi 190 miliard Kč).

Banky čelí problémům už od léta, kdy se naplno projevily dopady krize na trhu bydlení a následně i problémy na úvěrových trzích. Napětí se ale vystupňovalo až v posledních týdnech, kdy největší makléřská společnost a zároveň věhlasná investiční banka Merrill Lynch oznámila rekordní ztrátu v historii.

Na banku Merrill Lynch upozorňuje i Mayo. Z odhadovaných deseti miliard dolarů ztrát, které ještě banky nepřiznaly, jich podle něj budou čtyři miliardy právě u Merrill Lynch. Totéž se dá čekat od Citigroup, zbývající dvě miliardy jsou zřejmě v bankách Wachovia, Bear Stearns, Morgan Stanley a Bank of America.

Mayo investorům doporučil, aby se akciím uvedených bank vyhnuli. Například akcie Merrill Lynch se na začátku léta prodávaly za téměř 100 dolarů, dnes se ale pohybují jen kolem 57 USD. Ani tak silný propad podle analytika není signálem k nákupu. Propadu kurzu akcií pomohla i rezignace šéfa Merrill Lynch Stanleyho O'Neala.

Než se ukázaly problémy v Merrill Lynch, čelil největší kritice ředitel banky Citigroup Charles Prince. O'Nealův odchod z čela Merrill Lynch sice na pár dní stočil pozornost investorů jinam, informované zdroje ale tvrdí, že tlak na Prince nepolevuje. Vedle vysokých odpisů totiž bance klesá zisk a snižuje se hodnota majetku, který mají lidé v jejích akciích.

Situaci zhoršují také informace zdrojů listu The Wall Street Journal (WSJ), tedy publikace, která má na finanční trhy obvykle velký vliv. WSJ v pátek napsal, že banku Merrill Lynch začala vyšetřovat burzovní komise, patrně kvůli tomu, že se banka snažila zakrýt ztrátové investice převodem na spřátelené subjekty za účasti hedgeových fondů.

Doporučení analytiků, aby se investoři vyhnuli akciím velkých amerických bank, a komentář WSJ obnovily obavy, že se bude opakovat situace ze srpna. Tehdy se na akciový trh dostavila mohutná vlna výprodeje a kvůli obavám se paralyzovalo fungování úvěrových trhů. Vzhledem k provázanosti těchto trhů pak musely zakročit centrální banky v USA i v Evropě.

Analytici mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's naznačili, že krize na úvěrových trzích zanechá negativní dopady i v bilanci bank, které tradičně věnují řízení rizika značnou pozornost. Obezřetnost teď proto S&P radí u bank, jako je Wachovia či Goldman Sachs, které jsou v USA považovány za jedny z nejkvalitnějších.

Problémy amerických bank mají kořeny ve způsobu půjčování peněz na nákup nemovitostí. Řada bank nemá přímý kontakt s klientem, hypotéky domlouvají jejich externí partneři, kteří někdy nekladou na ověřování kvality klienta takový důraz, jaký by měli.

Tato praxe znamená velký problém hlavně pro takzvaný "subprime" sektor, který se zaměřuje na lidi s horší úvěrovou spolehlivostí. Většinou jsou to lidé, kteří nejsou při splácení závazků příliš spolehliví a často ani nemají stálé zaměstnání. Úřady zkoumají, do jaké míry jsou za tuto situaci zodpovědné banky v honbě za ziskem a do jaké samotní klienti.

Na trhu je v dnešní době řada relativně nových finančních nástrojů, mezi nimiž je například i možnost prodávat pohledávky za klienty bank a "balit" je do nových, ucelených instrumentů. Ty lze prodat nebo s nimi obchodovat, podobně jako se obchoduje například s akciemi.

Problém nastává, když klesá hodnota výchozího aktiva a původní dlužník nesplácí závazky. V ohrožení se pak ocitají i banky, které se v rizikových hypotékách přímo neangažují, ale mají v portfoliu finanční nástroje, jež jsou od rizikových hypoték odvozeny. Podle analytiků lze proto čekat, že v řídících týmech bank na nějaký čas klesne o tyto instrumenty zájem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK