Analytičce CIBC někdo kvůli zprávě o Citigroup vyhrožuje zabitím

04.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 4. listopadu (ČTK) - Analytičce společnosti CIBC World Markets Meredith Whitneyové, která zpochybnila finanční zdraví největší americké banky Citigroup, začal někdo vyhrožovat zabitím. Oznámila to dnes agentura Reuters, která se odvolává na britský list The Times. Citigroup se potýká s vysokými odpisy investic a spekuluje se o tom, že kvůli tomu dnes oznámí rezignaci generální ředitel Charles Prince.

"Lidé mají strach napsat něco negativního, zvlášť pokud jde o podnik, který je zastoupen v mnoha portfoliích. Klienti z mé zprávy nebyli nadšeni a já jsem dostala několik výhrůžek zabitím," řekla analytička.

Whitneyová není jediná, kdo radí vyhnout se akciím Citigroup. Jako jediná ale uvedla, že banka možná nesplní požadavek na kapitálovou přiměřenost a bude muset zvýšit základní jmění o více než 30 miliard dolarů. Nutné by prý mohlo být i snížení výplaty dividend.

"Byla to ale nejpřímější analýza, jakou jsem za svou kariéru vypracovala. Překvapuje mě, že ostatní analytici nic neříkají. Moje zpráva je přímočará, to je nesporné," dodala.

Whitneyová zprávu zveřejnila ve čtvrtek a reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Akcie Citigroup oslabily skoro o sedm procent a další dvě procenta si odepsaly v pátek. Spolu s nimi ale mohutné ztráty potkaly i další banky, včetně Merrill Lynch, Goldman Sachs či Wachovia.

Čtvrteční pád akcií Citigroup byl i hlavním důvodem mohutného poklesu Dow Jonesova indexu na burze v New Yorku. Hlavní americké indexy zaznamenaly nejvýraznější pád od letošního srpna, kdy se projevily dopady krize na trhu bydlení v USA a následné problémy na úvěrových trzích. Po zprávě Whitneyové začaly opět sílit hlasy, aby Prince rezignoval.

Společnost CIBC World Markets se specializuje na analýzy finančních trhů. Je součástí kanadské bankovní skupiny Canadian Imperial Bank of Commerce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK