Euro: Banky letos půjčí zemědělcům rekordní sumu, přes 14 miliard

04.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Banky letos půjčí českým zemědělcům rekordní sumu. Tři největší bankovní domy v České republice předpokládají, že by letos mohly farmářům poskytnout úvěry ve výši 14 miliard korun. V pondělním vydání to píše týdeník Euro, podle kterého se zemědělci stávají pro banky lukrativními klienty, a to především díky dotacím z Evropské unie.

Prvenství drží Komerční banka, která letos rozpůjčuje zhruba 8,5 miliardy. Druhou pozici obsadila ČSOB. Ta odhaduje, že letos vydá na agrární úvěry o 40 procent více než loni, tedy zhruba 4,2 miliardy. U České spořitelny (ČS) by měly zemědělské úvěry letos dosáhnout 1,3 miliardy Kč. Z dalších bank jsou podle Eura v oboru zemědělských půjček výrazněji aktivní už jen GE Money Bank a Poštovní spořitelna.

Zemědělci jsou jako klienti u bank stále populárnější. Důvodem jsou evropské dotace, které ústavům dávají jistotu, že úvěr bude v pořádku splacen. "V praxi to vypadá tak, že investici pořídí z bankovního úvěru a následně je úvěr nebo jeho část uhrazena ze získané dotace," řekl Euru tiskový mluvčí Poštovní spořitelny Marek Roll.

Podobně mluví i šéf Agrární komory Jan Veleba. "Jistota dotací, které jsou pro banku určitou garancí, umožní zemědělcům dohodnout si s bankou úvěr. Bez dotací by ho totiž nemohli splácet," řekl. Na úvěr si rolníci kupují nejčastěji techniku, výrazný podíl má i pořízení zemědělské půdy. Úroky z půjček pomáhá zemědělcům splácet Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK