Ceny uhlí pro domácnosti od nového roku vzrostou

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Ceny uhlí pro domácnosti v novém roce vzrostou minimálně o deset procent, uvádí týdeník Týden v dnešním vydání. Důvodem zdražení je podle časopisu vedle nové ekologické daně také růst cen na světových trzích a zvyšování nákladů. Zvýšení cen se dotkne více než čtvrt milionu domácností, uvedl Týden.

Největší vliv na cenu podle něj bude mít ekologická daň. "V průměru se odhaduje zvýšení cen o deset procent kvůli dani z pevných paliv," řekl týdeníku Radek Stavěl ze společnosti Czech Coal, vlastníka hnědouhelné Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Vedle ekologické daně budou zřejmě mít dopad i další vlivy. "Pokud bude naplno promítnuta ekologická daň a meziroční růst nákladů, potom ceny mohou vzrůst o více než 20 procent," cituje Týden generálního ředitele a majitele Sokolovské uhelné Františka Štěpánka. Týdeník sám odhaduje růst asi na čtvrtinu. Roční náklady na vytápění staršího domu o 150 metrech čtverečních tak podle něj v takovém případě vzrostou o více než 5000 korun.

Severočeské doly, které jsou s MUS hlavním dodavatelem pro domácnosti, od začátku roku do ceny promítnou jenom ekologickou daň. Ceny má jinak nyní firma stanovené do konce února, případná změna tak podle Jana Demjanoviče ze společnosti připadá v úvahu až od března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK