Akcie v Tokiu zahájily týden poklesem

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. listopadu (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zahájily týden silným poklesem, v němž se z části odrážely obavy o finanční zdraví bank. Některé z nich musejí odepsat ztrátové investice za miliardy dolarů a trh se obává, že další ztráty ještě vyplavou na povrch. Na devizovém trhu zůstává blízko rekordního minima kurz dolar.

Index Nikkei 225 si odepsal 248,56 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,5 procenta na hodnotě 16.268,92 bodu. Ocitl se tak nejníže za posledních sedm týdnů. Podobně širší index Topix oslabil o 1,56 procenta a uzavřel na dvoutýdenním minimu 1575,13 bodu.

Za obavami z části stojí dění v největší americké bance Citigroup, jejíž ředitel Charles Prince v noci na dnešek podle očekávání rezignoval. Banka také uvedla, že odepíše ztrátové investice až za 11 miliard dolarů, což je podle analytiků šokující.

"Dostali jsme se do zvláštní situace, kdy akcie v Tokiu hned ráno klesly v reakci na zprávy kolem Citigroup, a pak odpoledne oslabily kvůli ztrátám na dalších trzích v Asii, které klesaly rovněž kvůli Citigroup," poznamenal šéf akciových obchodů v makléřské společnosti Jujiya Securities Masajoši Okamoto.

Akcie Citigroup se shodou okolností dnes začaly obchodovat na burze v Tokiu, kde zpevnily asi o pět procent, a vydaly se tak proti všeobecnému trendu. Investoři totiž vnímají odchod šéfa Citigroup jako dobrou zprávu a doufají, že banka se rychleji postaví na nohy.

Tlak na prodej akcií se týkal technologických titulů, jako je společnost Softbank. Ta měla na pokles hlavního indexu dokonce největší vliv. Jedna z makléřských společností snížila nákupní doporučení k tomuto titulu, což se odrazilo ve snížení kurzu o 5,1 procenta.

Na devizovém trhu se dolar drží blízko minima k euru i koši hlavních měn a značný vliv na jeho kurz mají problémy bank. Citigroup uvedla, že zřejmě bude muset odepsat ztrátové investice až za 11 miliard dolarů, což je pro většinu analytiků velmi překvapivé. Na trhu se nyní spekuluje, že zda se k podobnému oznámení nechystají i některé další banky.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4492 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,4436 USD, kde byl v pátek. K japonskému jenu zůstal beze změn na 114,65 JPY, zatímco euro k jenu vystoupilo na 166,15 z předchozího kurzu 165,49 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK