Nafta v minulém týdnu zdražila o 15 haléřů

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Cena nafty u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu zvedla o 15 haléřů na 29,76 korun za litr. Za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 zaplatí motoristé 29,99 korun, tedy o haléř více než před sedmi dny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Dále tak pokračuje sbližování cen obou pohonných hmot. Na Vysočině je již nyní litr nafty dražší než litr benzinu.

Nejdražší pohonné hmoty jsou stejně jako před týdnem u výdejních stojanů v Moravskoslezském kraji. Litr nafty motoristé pořídí v průměru za 29,97 koruny, litr benzinu vyjde na 30,19 koruny.

Nejlevnější naftu lze i přes nejvýraznější nárůst v uplynulém týdnu pořídit u čerpacích stanic v Olomouckém kraji, kde je litr v průměru za 29,47 Kč. Benzin je nejlevnější na Vysočině, litr je k mání za 29,80 koruny. Za méně než 30 korun ho lze nakoupit celkem v sedmi krajích.

Motorová nafta během minulého týdne zdražila nejvíce, o 24 haléřů, v Olomouckém kraji. Naopak nejméně, o sedm haléřů, se cena zvedla shodně v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji.

U benzinu zaznamenaly nejvýraznější nárůst čerpací stanice ve Zlínském kraji, litr je ve srovnání s předchozím týdnem o osm haléřů dražší. Ve čtyřech krajích benzin ve srovnání s minulým týdnem nepatrně zlevnil, nejvíce - o pět haléřů - v Jihomoravském kraji.

Ceny pohonných hmot v Česku nepřetržitě rostly od poloviny února až do konce července, kdy litr benzinu stál zhruba 30,70 Kč a litr nafty přibližně 28,50 Kč. Benzin od té doby zvolna zlevňuje. Cena nafty rovněž nejprve mírně klesla, od začátku září, kdy byla zavedena povinnost přimíchávat do paliva biosložku, však nepřetržitě stoupá.

Před rokem se za natural platilo 28,55 Kč/l a za naftu 28,34 Kč/l.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK