Cetelem se chce přeměnit na banku

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Splátková společnost Cetelem se chystá přeměnit na banku. Jak píšou Hospodářské noviny, firma chce více půjčovat peníze drobným klientům a připravuje také vstup na hypoteční trh. Přeměna by údajně měla být dokončena nejpozději do dvou let.

"Jednáme s několika subjekty, které by naše hypotéky prodávaly. Podle toho jak jednání dopadne, budeme pracovat na právním rámci, abychom mohli poskytovat hypotéky s bankovní licencí," řekla deníku Alena Ludrovská, šéfka Cetelem ve střední Evropě.

Plán na růst Cetelem v ČR se opírá o schválenou strategii expanze francouzské finanční skupiny BNP Paribas, která Cetelem vlastní a nyní se prostřednictvím svých firem v cizině chce stát jedničkou spotřebitelského financování v Evropě.

"Kromě dnes poskytovaných půjček na nákupy máme v plánu v Česku nabízet i hypotéky a úvěry na konsolidaci dluhů od jiných finančních institucí," uvedla Ludrovská. V celé Evropě podle ní musí celý koncept fungovat do dvou let.

Podle HN není dosud zřejmé, zda pro nové aktivity využije Cetelem bankovní licenci své mateřské společnosti a bude fungovat jako její pobočka, nebo zda požádá ČNB o licenci novou.

Cetelem ČR působí v Česku od roku 1996. Půjčuje na splátky v obchodech, poskytuje úvěry na nákup aut, hotovostní úvěry i platební karty. Je jednou z 20 dceřiných společností francouzské banky Cetelem S.A., která je součástí finanční skupiny BNP Paribas.

Za tři čtvrtletí Cetelem ČR půjčila klientům přes osm miliard korun, což bylo proti stejnému období loni o 29 procent více. Konkurenční Home Credit financoval do konce září nákupy klientů za 5,43 miliardy Kč, což byl meziroční nárůst o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK