Zákazník by se měl při koupi bytu zajímat i o vlastníka pozemku

16.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Cena, lokalita, dopravní dostupnost a další kriteria jsou rozhodují při výběru budoucího bytu. Lidé by si ale při jeho koupi měli dát pozor i na další věci. U bytu, který se ještě nestaví, by se měli zajímat i o to, jestli pozemek vlastní developer. To se dá ověřit výpisem z katastru nemovitostí, řekl Daniel Daško z developerské společnosti Ekospol.

"Do výpisu má právo podle stávající legislativy nahlédnout kdokoliv a z hlediska času to zabere přibližně jeden až dvě hodiny," dodal Daško. Byty se totiž prodávají v rozpracovaném stadiu, kdy už je kompletní projektová dokumentace. To už musí být vyřešeno také vlastnictví pozemku.

V případě koupě staršího bytu v bytovém domě je podle Zdeňka Macháčka z Mexx Reality dobré prověřit majetkoprávní vztahy ostatních obyvatel domu, celkový stav budovy s důrazem na střechu a to, jestli dům neleží v zátopové oblasti. Podle Macháčka vítězí domy cihlové, u nich v příštím roce realitní kancelář očekává zhodnocení sedm až 12 procent, naopak u panelových je v některých lokalitách možná stagnace cen.

Výběr místa podle oslovených developerů značně závisí na tom, proč si byt lidé kupují. "V případě výběru bytu za účelem jeho okamžitého pronájmu je jednodušší pronajmout menší byt v centru než velký byt daleko od centra, ačkoliv v krásné zelené lokalitě," uvedla Pavla Temrová ze společnosti Finep. Pro rodiny pak doporučuje byty s terasou nebo předzahrádkou.

Macháček by v případě koupě bytu pro vlastní potřebu zohledňoval dopravní dostupnost a občanskou vybavenost. "Velký potenciál vidím v lokalitách, jako jsou Praha 4 - Michle, Braník, Modřany, Chodov a dále například Střížkov, Barrandov, Zličín. Z pohledu dopravní dostupnosti se pochopitelně cení především možnost spojení do centra jedním dopravním prostředkem, nejlépe metrem," uvedl Macháček. Pokud lidé kupují byt jako investici, doporučuje Macháček Staré a Nové Město, Vršovice nebo Žižkov.

"Pokud klient chce byt v blízkosti centra města, příliš možností mu již nezbývá, protože většina ploch je již zastavěna," sdělil Radek Polák ze společnosti Sekyra Group. Další nové byty se podle něj budou v budoucnu stavět spíše na hranicích Prahy. Zajímavé projekty prý ale vyrůstají i v Praze 4 nebo 5.

Jedním z nejdůležitějších kriterií je u bytu v Praze přítomnost metra nebo jeho snadná dostupnost. "Přílišná blízkost metra ale může být paradoxně na škodu," uvedl Daško. Kolem nového bytu pak budou procházet desetitisíce lidí denně. Zájemci o nový byt by si také měli prověřit, jestli se v místě chystá výstavba dalších domů. "Optimální situace samozřejmě je, pokud se v okolí výstavby budoucího bytového domu nenachází další parcela pro výstavbu, pak má zákazník relativní jistotu, že minimálně v řádu let se nebude měnit výhled," dodal Daško.

Lidé by se podle developerů měli zajímat také o přírodu v okolí nebo sportovní vyžití. Důležitá je také infrastruktura, tedy jestli je v okolí škola, školka, jesle nebo zdravotní středisko.

Výběr konkrétního bytu v domě je dost individuální. Byty v přízemí jsou většinou levnější a mají často předzahrádky. Na druhou stranu v nich mají lidé menší soukromí. Někteří lidé mají také strach z hlučných výtahů, v nových bytech se toho už ale bát nemusí. Blízkost výtahů ale může mít jinou nevýhodu - kolem bytu bude chodit spousta lidí. Daško také radí volit byt, který má šatnu nebo komoru. "Nakonec naši prarodiče si bez komory nedokázali byt ani představit," dodal Daško z Ekospolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK