Japonské akcie uzavřely bez výraznějších změn

20.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. prosince (ČTK) - Japonské akcie uzavřely obchodování bez výraznějších změn po předchozích šesti poklesech za sebou. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se zvýšil o 0,01 procenta na 15.031,60 bodu.

Bankovní společnosti a další velké tituly dnes na rozdíl od předchozích dnů posílily. Tento růst byl ale kompenzován poklesem menších podniků. Na vývoj na burze mělo pouze minimální vliv rozhodnutí japonské centrální banky ponechat úrokové sazby beze změny na 0,5 procenta, které se všeobecně očekávalo.

Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group posílila o 2,2 procenta a konkurent Mizuho Financial Group o 1,9 procenta. Vzhůru zamířili rovněž výrobci oceli, například firma Nippon Steel, která nedávno oznámila, že prohloubí spolupráci s rivaly Sumitomo Metal a Kobe Steel.

Na devizovém trhu se dolar držel v blízkosti osmitýdenního maxima vůči euru a šestitýdenního maxima vůči japonskému jenu. Objem transakcí se s blížícím se koncem roku snížil, což by podle obchodníků mohlo zvýšit vliv méně důležitých událostí na vývoj devizových kurzů.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu nepatrně oslabil na 113,20 JPY poté, co se minulý týden vyšplhal až na 113,60 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od začátku listopadu. Vůči euru zůstal dolar bez větších změn na 1,4375 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK